CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL: Generalul DAN VOINEA prezintă conferinţa cu tema Adevărul juridic despre decembrie 1989
7 December 2016
Un muzeu din care a rămas doar amintirea
8 December 2016

Ziua Constituţiei României

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Constituţiei României. Se împlinesc 25 de ani de la adoptarea primei legi fundamentale după Revoluţia din Decembrie 1989.

Reporter: Ciprian Sasu – Constituţia a fost adoptată de Adunarea Constituantă, la 21 noiembrie 1991, şi aprobată prin referendum naţional la 8 decembrie acelaşi an, cu o majoritate de 77,3%. Elaborarea, dezbaterea şi adoptarea noii Constituţii au durat un an şi jumătate. Constituţia din 1991, aşa cum a fost revizuită în 2003, cuprinde 156 de articole, împărţite în 8 titluri. Legea fundamentală reglementează, între altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor şi autorităţilor publice. România a avut prima Constituţie la 1 iulie 1866 şi de atunci au mai existat alte 6 legi fundamentale. Cu ocazia aniversării de astăzi, Curtea Constituţională organizează un simpozion naţional, la care va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, care va susţine şi o alocuţiune.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI