În continuare despre Aurel Cărășel
21 March 2019
Cel mai valoros start-up de inteligență artificială din lume ar putea deveni o companie românească
21 March 2019

13m10j – Brain entropy

Marius Jurca, cunoscut în lumea artistică drept 13m10j, a fost unul dintre artiștii participanți la rezidențele artistice de la Trieste, organizate în toamna lui 2018 de către Asociația Scientifica. 

În urma acestei experiențe, de interacțiune cu cercetătorii de la SISSA (Școala Superioară de Studii Avansate) din Trieste, Marius Jurca a realizat un instrument muzical denumit Brain Entropy, care funcționează acționat de undele cerebrale, grosier spus, cu ajutorul gândului.

Rezidențele artistice de la Trieste s-au încheiat cu expoziția Our Nature, în care  Marius Jurca a expus instalația sa denumită Brain entropy, alături de lucrările altor 5 artiști participanți la aceste rezidențe. Timp de două săptămâni cei 6 artiști români, beneficiari ai programului de rezidență, au colaborat cu cercetători din institute de cercetare avansată pentru a deprinde cunostințe din astrofizică, biotehnologie, spectromicroscopie, geofizică, genetică și știinte marine. 

Programul complex al rezidenței a urmărit dezvoltarea unei legături dintre artiști români și cercetători din culturi și domenii diferite. În institutele de cercetare vizitate, artiștii au avut acces la o informație științifică avansată și actuală completată cu numeroase întrebări, dezbateri consistente, curiozități precum și oportunitatea de a testa echipamente specializate, dealtfel greu accesibile în mod uzual.

https://soundcloud.com/user-396758896/13m10j-brain-entropy

Interviu cu Marius Jurca, artist.

Realizator Mihaela Ghiță

Foto credit: Mihaela Ghiță