Născut în România – Invitat: plasticianul şi scriitorul Petru Vintilă jr.
14 September 2017
Start înscrieri: 100 de activități gratuite la cea de a III-a ediție – NARATIV – Festivalul de lectură pentru copii unde cititul e plăcere!
14 September 2017

Amintirile lui George Enescu/Les Souvenirs de Georges Enesco – povestea vieţii marelui compozitor român, relatată de el însuşi

Curtea Veche Publishing vă prezintă Amintirile lui George Enescu/Les Souvenirs de Georges Enesco, ediția a doua, volum apărut într-o ediţie bilingvă româno-franceză în traducerea Elenei Bulai. Cartea semnată de marele critic muzical Bernard Gavoty redă o viață care s-a confundat, de cele mai multe ori, cu muzica ce a izvorât din ea. Cititorul român va pătrunde tainele unui geniu complex și îi va cunoaște povestea, așa cum n-a mai fost spusă.

 

“Muzica apare în cele mai îndepărtate amintiri ale mele. Pentru simplul motiv că în mine nu a existat niciodată vreo frontieră între viaţă şi arta mea. A trăi, a respira, a gândi — am sentimentul, sau iluzia, că pe toate acestea leam făcut prin muzică.” (George Enescu)

 

Apariția volumului este posibilă cu ajutorul partenerilor: Institutul Francez, Ambasada Franței, Muzeul Național “George Enescu”, Radio România Cultural.

Un geniu al muzicii universale întâlnește unul dintre cei mai remarcabili critici muzicali: din această întâlnire, care a avut loc într-un ciclu de memorabile discuții la Radiodifuziunea Franceză, s-a născut o operă biografică unică: Amintirile lui George Enescu/Les Souvenirs de Georges Enesco. Unică și prin faptul că poate fi considerată o autobiografie. Însăși vocea marelui compozitor român, vorbind la persoana întâi, dezvăluie, capitol după capitol, o poveste care își încântă cititorul întocmai unei creații muzicale. Tumultul trăirilor personale se aranjează în teme riguroase, destinul unui geniu este înscris cu claritate în cel al artei căreia i-a fost predestinat. Cu o empatie rar întâlnită în scrierile biografice, Bernard Gavoty își asumă și își joacă strălucit rolul de interpret al operei care este viața unui creator autentic.

De la evocarea plină de nostalgie a locurilor copilăriei dintr-un sat moldovenesc, sursă de inspirație mai târziu, prin obstacolele inerente ale afirmării preco­ce, studiile marcate de luminoase figuri de maeștri, până la maturitatea artistică, această carte este una dintre ace­le lecturi care te marchează pentru totdeauna.

Cartea “Amintirile lui George Enescu/Les Souvenirs de Georges Enesco” este disponibilă pe site-ul editurii www.curteaveche.ro și în librăriile din toată țara.