„Problema Românească – O analiză a rasismului românesc”
30 November 2019
Carte nouă de Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru Pace 2014, la Editura Polirom: Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea și poveștile altor fete refugiate din toată lumea
5 December 2019

ARCCA va decerna miercuri Premiul CARTEA DISCRETĂ a anului

ARCCA va decerna miercuri, 11 decembrie, de la ora 18, la Librăria Humanitas Kretzulescu, Premiul CARTEA DISCRETĂ a anului (2018), aflat la prima ediție.

Juriul, format din Radu Vancu (președinte), Simona Sora și Ciprian Măceșaru, a făcut următoarele NOMINALIZĂRI:

  • Bălulescu, Lavinia – Terasa Fericirii (Editura Polirom);
  • Diaconu, Gelu – Sebastian (Editura Cartier);
  • Ionescu, Marieva – Spre partea cealaltă. Proza lui Gellu Naum (Editura Tracus Arte);
  • Iurkin, Emanuela – Câinele de bronz (Editura Cartier);
  • Vianu, Ion – Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru (Editura Polirom).

Premiul, în valoare de 10.000 de lei, are menirea de a recompensa un autor pentru un volum care, deși valoros, nu a avut parte de recunoașterea meritată. Există, din păcate, asemenea cazuri, iar „Cartea Discretă” încearcă să îndrepte într-o oarecare măsură această situație, aducând în atenția publicului un număr de cinci cărți nominalizate. Sunt luate în calcul cărți de poezie, proză, eseistică, memorialistică, teatru și critică literară. Premiul, în valoare de 10.000 de lei, are menirea de a recompensa un autor pentru un volum care, deși valoros, nu a avut parte de recunoașterea meritată. Există, din păcate, asemenea cazuri, iar „Cartea Discretă” încearcă să îndrepte într-o oarecare măsură această situație, aducând în atenția publicului un număr de cinci cărți nominalizate. Sunt luate în calcul cărți de poezie, proză, eseistică, memorialistică, teatru și critică literară. Ca orice premiu, nici acesta nu va reuși să mulțumească pe toată lumea – și nici nu își propune asta, ci doar să dea un impuls spre o mai largă circulație unor volume insuficient cunoscute și/sau apreciate. Un criteriu important ar fi ca volumele selectate să nu fi fost nominalizate/premiate (pot fi exceptate cazurile în care e vorba despre un premiu foarte puțin vizibil, care nu a ajutat la circulația mai largă a cărții). Apoi, vorbim despre cărți în mare măsură ignorate de critici. Nu notorietatea autorului este discutată, ci cazul concret al unei cărți.

Parteneri media: Radio România Cultural, BookHub, Filme și Cărți, Revista Accente.