Exploratorii lumii de mâine
17 May 2018
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat: Dr. Vlad Niculescu-Dincă
17 May 2018

Astrofest 2018 – Festivalul de Astronomie și Cercetare Spațială

Sâmbătă 19 mai, parcarea din spatele Bibliotecii Naționale se va transforma într-un observator astronomic în aer liber, organizat de revista Știință și Tehnică. Cătălin Beldea, editorul de astronomie al revistei și astrofotograf cu ștate vechi, are deja 10 eclipse de soare în palmares, pe care le-a fotografiat, peste tot pe unde s-a aflat banda de totalitate, va susține și un scurt curs introductiv de astrofotografie, începând cu ora 20:00. Sâmbătă la Astrofest  pubicul este invitat să privească prin lunete pentru a vedea cum fierbe Soarele, planeta Venus la crepuscul, craterele lunare, dar și zonele de aselenizare ale misiunilor Apollo. După lăsarea întunericului, cele 20 de lunete  se vor îndrepta către planeta Jupiter, sateliții galileeni, stele duble și roiuri deschise.
Pentru echipa S&T, evenimentul ASTROFEST a devenit o tradiție, fiind dedicat în primul rând amatorilor de astronomie și explorare spațială, dar având și un obiectiv „subversiv”: acela de a le insufla celor mici pasiunea pentru astronomie. Pentru că, să nu uităm, copiii de astăzi sunt, de fapt, exploratorii de mâine ai cosmosului!

Și în acest an, publicul are ocazia de a se întâlni cu Dumitru Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiul cosmic acum 37 de ani. De asemenea, vă așteaptă zeci de telescoape profesionale și specialiști, expoziții și workshop-uri de astrofotografie, jocuri interactive și science-show pentru copii, plus alte surprize.

Interviu cu Cătălin Beldea – editorul de astronomie al revistei Știință și Tehnică

Realizator Mihaela Ghiță