Storymania- Mașinile Regelui
5 December 2016
Muzeul Naţional Cotroceni – 25 de ani de existenţă în cultură
6 December 2016

Idei in nocturna- Pagini de Istorie. Fetele prezentului. O emisiune despre…..istoria de maine!

marti 6 decembrie 2016, Radio Romania Cultural (21.10- 22).

Redactor Dan Manolache.

Fetele prezentului. O emisiune despre…..istoria de maine! Invitati, doamna Adriana Buzoianu si domnul Viorel Patrichi, jurnalisti ai Agentiei de presa RADOR.

rador-3Cat de adevarate sunt judecatile “ la cald” asupra realitatii? Cate dintre ele vor fi validate de istorie? Sunt, fireste, intrebari la care nu se poate raspunde. Realitatile nu sunt de cele mai multe ori nici macar pe potriva imaginii. Am incercat sa realizam in prezentare un contrast intre imagini si stiri…..  Si totusi trebuie sa incercam “sa aflam ce se intampla si sa intelegem de ce”, cum spunea cu dreptate Paul Grigoriu.

O modalitate ar fi sa citim sintezele alcatuite de colegii de la RADOR. Iata, de pilda, o afirmatie cu pretentie de sinteza desprinsa dintr- un articol publicat de Washington Post: „Ultimul triumf al democraţiei liberale, căderea comunismului, promitea o eră a poziției dominante occidentale conduse de o America proeminentă, ultima superputere rămasă din lume. Însă acea epocă deja a apus. Autocraţiile au revenit şi se dezvoltă; democraţia este în defensivă; SUA în retragere.”  O buna baza de discutie si de analiza nu- i asa?

rador-4Iata cateva grupaje de stiri, la zi, care ofera si ele, interesante perspective discutiei la care va invitam sa asistati sau sa participati.

Voturile cruciale din Austria şi Italia au fost urmărite îndeaproape de presa internaţională. Alegătorii austrieci şi cei italieni au avut de ales între calea integrării şi unităţii europene şi cea a regresului populist, opinează Bloomberg.

«Austriecii au ales Europa şi deschiderea”, a declarat preşedintele francez François Hollande, citat de Le Monde. Şeful diplomaţiei germane, Frank Walter Steinmeier, vede în acest rezultat un «semn bun pentru Europa», iar preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, un «mesaj clar proeuropean», adaugă Le Monde. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat că nou preşedinte va contribui la păstrarea unităţii europene.

rador-5Premierul italian Matteo Renzi a demisionat, după ce a suferit o înfrângere grea în referendumul privind reforma constituțională. Matteo Renzi  propusese o reducere drastică a puterii Senatului care nu ar mai fi putut vota pentru încrederea guvernului, o limitare a puterii regiunilor, dar şi desfiinţarea unor provincii, in scopul de a ajuta ţara să iasă din impasul politic şi economic.

Potrivit taberi pro-reformă, s-ar fi asigurat economii de circa 500 de milioane de euro pe an. O altă prevedere ar fi redus numărul senatorilor de la 315 la 100, şi ei nu ar mai fi fost aleşi direct, ceea ce ar limita drepturile electorale, spun criticii, explică Europe Online Magazine. Referendumul de duminică din Italia este considerat un scrutin pro sau anti UE

Retragerea preşedintelui Francois Hollande din cursa pentru viitoarele alegeri este apreciată drept o recunoaştere a slăbiciunii sale politice care va crește incertitudinile electorale. „Decizia şefului statului francez este mărturisirea unui triplu eşec: mai întâi personal, apoi economic şi social, şi finalmente politic”, este de părere Le Monde.

rador-6Europa ar putea fi atacată de ISIS cu maşini capcană şi arme chimice, ca noi tactici teroriste, avertizează Europol, potrivit The Independent. Iar avertismentul este cu atât mai îngrijorător, cu cât raportul Europol precizează că ameninţarea va continua să existe chiar dacă ISIS va fi destructurat în Siria şi Irak.

„James Mattis, poreclit „câinele turbat”, este noul şef al Pentagonului”, anunţă Le Figaro şi menţionează că generalul în retragere a condus trupe americane în luptele din Orientul Mijlociu, Donald Trump anunţând că va intensifica războiul împotriva jihadiştilor din Siria şi Irak, teatre de operaţii pe care James Mattis le cunoaşte bine

„Londra trebuie să conducă lupta împotriva cultul omului puternic din Rusia și Orientul Mijlociu”, susţine ministrul de externe Boris Johnson, citat de ziarul The Telegraph. De asemenea, Marea Britanie trebuie să fie dură cu Rusia și să facă promisiunea că nu va ezita să ceară Moscovei să pună capăt campaniei de bombardamente din Siria, mesajul Londrei fiind şi acela că Regatul Unit nu trebuie să întoarcă spatele lumii după Brexit. Replica omologului rus nu a întârziat să apară. Rusia şi-a arătat disponibilitatea de a face paşi pentru normalizarea relaţiilor bilaterale dacă Londra îşi va corecta cursul în ceea ce priveşte acţiunile Rusiei şi va arăta că este gata să poarte un dialog de pe poziţii egale, a subliniat Serghei Lavrov, citat de Nezavisimaia Gazeta.

rador-7Succesul lui Donald Trump în afaceri demonstrează că el este un om inteligent, care se va adapta repede la noul său rol şi va fi pe deplin conştient de nivelul de responsabilitate al funcţiei sale, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului rusesc NTV. Putin a comentat şi situaţia geopolitică actuală, spunând că întrevede schimbări, întrucât tentativele de creare a unei lumi unipolare au dat greş, consemnează Russia Today.

Oricum, chiar dacă Occidentul ar uşura sancţiunile impuse Moscovei în 2017, ar fi puţin probabil ca Statele Unite şi NATO să îşi abandoneze aliaţii de la periferia Rusiei, asigură Stratfor.

Igor Dodon: Noi suntem vecini, avem rădăcini istorice comune, suntem fraţi, însă fiecare la casa lui. Eu stimez statul român ca stat independent şi suveran şi sper foarte mult că exact aceeaşi abordare o să fie faţă de ţara mea, faţă de Moldova.

Igor Dodon consideră că succesul său în alegerile prezidenţiale, pe care l-a caracterizat drept „prima victorie din ultimii 7 ani a forţelor care doresc apropierea de Rusia” este unul intermediar. El s-a pronunţat din nou într-un interviu acordat televiziunii moscovite Rossia 1 pentru organizarea de alegeri anticipate anul viitor, în condiţiile în care parlamentul de la Chişinău este dominat de forţe pro-europene.