REGALITATEA – FILE DE POVESTE
5 November 2016
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sf.Gheorghe, Jud.Covasna
6 November 2016

Născut în România – Alexandru Herlea

Alexandru Herlea face parte dintr-o familie transilvăneană prezentă de mai multe generaţii în viaţa culturală, religioasă şi politică a ţării. S-a născut la Braşov în  octombrie 1942. Tatăl său, profesor de drept civil, a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc, motiv pentru care în 1949 şi în 1959 a fost arestat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică.
În 1965, Alexandru Herlea şi-a luat diploma de inginer, a profesat în Bucureşti pînă în 1972,cînd a emigrat în Franţa unde a început o carieră universitară impresionantă în domeniul tehnicii.
Din decembrie 1996 pînă în decembrie 1999 a fost Ministrul Integrării Europene în Guvernul României şi a participat la deschiderea negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană.
Din 2000 pînă în 2001 a fost ambasador, şef al Misiunii României pe lîngă Uniunea Europeană.
În paralel cu activitatea politică şi ştiinţifică, Alexandru Herlea a fost mereu preocupat de legăturile culturale dintre România şi Franţa, astfel că în 1991 a înfiinţat asociaţia “Solidarité Universitaire France-Roumanie”, iar din 2011 este preşedintele asociaţiei “La Maison Roumaine” din Paris a cărei activitate se bazează pe susţinerea relaţiilor între Franţa şi România prin numeroase conferinţe, simpozioane, dialoguri pe teme de interes pentru istoria şi cultura ambelor ţări.
Astăzi la “Născut în România” puteţi asculta un dialog cu Alexandru Herlea, inginer, profesor universitar român şi francez, fost ministru şi ambasador al României, despre ce inseamnă să construieşti, despre perseverenţă şi dăruire in numele unor idei.
Realizator Georgeta Drăghici