Grajdurile lui Augias, de Dan Pavel, în discuţie la Bucureşti
15 December 2017
Drept de autor – Invitat, Carmen Muşat, critic şi teoretician al literaturii
16 December 2017

Azi la Radio România Cultural: Născut în România – Invitat: Nicolae Teleki, medic, profesor şi academician

Născut în România, sîmbătă, 16.12.2017  RRC  16.00-16.30,  realizator Valentin Protopopescu

 

Potrivit ideii de brand naţional, vom aborda un domeniu de mare tradiţie şi valoare în România: staţiunile şi tratamentul medical balneo-climateric. Încă de pe vremea romanilor tratamentul cu ape termale şi cu nămol a fost atestat prin documente greu de contestat. Atît în Transilvania, ocupată temporar de regatul maghiar şi apoi de Imperiul Austro-Ungar, dar şi în Muntenia şi Moldova au existat localităţi care au beneficiat din plin de bogăţia resurselor naturale cu valenţe curative demne să fie valorificate.

În perioada interbelică, dar mai cu seamă după 1944 reţeaua de staţiuni cu potenţial balneo-climateric a fost valorificată la cote înalte în România, şcoala românească de balneologie şi recuperare medicală fiind una dintre cele de elită ale bătrînului continent, ca şi din lume. Despre această reţea de localităţi notorii vom discuta în emisiunea Născut în România cu eminentul specialist, academicianul profesor doctor Nicolae Teleki.

Domnia sa este unul dintre coriferii şcolii naţionale de balneologie, punînd bazele şi dezvoltînd, alături de înaintaşi şi colegi, reţeaua naţională de staţiuni balneo-climaterice, fapt care a sporit prestigiul internaţional al şcolii româneşti. Nicolae Teleki este membru plin al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a fost profesor şi şef al catedrei de „Medicină fizică, recuperare şi balneo-climatologie” din cadrul Universităţii Naţionale de Medicină şi Farmacie „Carol Davila din Bucureşti”, are un titlu de doctor în balneologie la Praga, în Cehoslovacia, obţinut cu distincţia maximă, a fost director al Institutului Naţional de Medicină fizică, recuperare şi balneo-climatologie, a reprezentat România în cadrul IRMA (Asociaţia Internaţională de Medicină de Reabilitare) de la înfiinţare pînă în anul 2000 şi a fost de două expert OMS pentru Europa, în 1997, şi pentru Orientul Mijlociu, în 2005.

Nicolae Teleki a semnat sute de articole, studii şi volume pe diferite teme ce fac atingere medicinei fizice, de recuperare şi balneo-fizioterapie, fiind invitat să conferenţieze în Japonia, Statele Unite, Anglia, Franţa, Italia şi Germania.

Foto Nicolae Teleki, coperte,  ilustrînd universul staţiunilor balneo-climaterice din România, link you tube spre un clip video de prezentare a cărţii România balneo-turistică:

https://www.youtube.com/watch?v=2qVYNsAypZQ.