Editura Nemira la Bookfest 2017: noutati, reduceri si evenimente.
24 May 2017
Azi la Radio România Cultural: Vocile memoriei cu Anca Mateescu şi Eugen Lucan
25 May 2017

O carte pe zi – Romuald Leterrier, Plantele psihotrope şi conştiinţa. Învăţătura plantei ayahuasca

O carte pe zi, realizator Valentin Protopopescu

Joi, 25.05.2017, în emisiunea Intro

Romuald Leterrier, Plantele psihotrope şi conştiinţa. Învăţătura plantei ayahuasca, trad. de Gabriel Avram, Editura Antet, Bucureşti

Există în general două atitudini cu privire la experienţa drogurilor. Fie respingerea temătoare, fie exultarea cea mai radicală. Amândouă sunt întemeiate pe argumente extrem de serioase. Ce ne facem însă dacă întâlnim un drog care nu seamănă cu nimic, care nu generează dependenţă, ba dimpotrivă, şi, în plus, oferă o experienţă spirituală de cea mai bună calitate, fiind de fapt calea de a descoperi şi practica o filosofie de viaţă mult mai sănătoasă?

Cartea antropologului şi etnobotanistului francez Romuald Leterrier, Plantele psihotrope şi conştiinţa. Învăţătura plantei ayahuasca, pare să ofere răspuns interogaţiei de dinainte. Volumul a fost tradus în româneşte de Gabriel Avram şi a apărut sub egida Editurii Antet din Bucureşti. Autorul, aşa precum subliniază şi prefaţatorul lucrării, Jan Kounen, împrumută comportamentul iniţiatic profesat de şamanii amazonieni, acei curanderos specialiaşti ai ghidajului „în scufundarea vertiginoasă în măruntaiele unei realităţi mitice” atât în scopuri medicinale, cât şi năzuind să ofere renaştere spirituală.

Pe ce se întemeiază o asemenea viziune? Pe o premiză simplă şi decisivă: „Plantele au existat pe pământ dinaintea oamenilor. Ele sunt strămoşii noştri, întotdeauna vii şi aproape de noi. Ele par să deţină o ştiinţă mai veche, esenţială, venită din cer. Au atâtea lucruri să ne transmită.”

Într-adevăr, Romuald Leterrier, cel care a experimentat pe propria-i piele ce înseamnă îngurgitarea băuturii ayahuasca şi trăirile mistice adiacente, studiind sistematic aceste episoade delirante cu instrumentul ştiinţei celei mai serioase, afirmă fără tăgadă că plantele comunică oamenilor o experienţă fundamentală, una cosmică. Potrivit autorului francez, ar exista un adevărat dialog între om şi plantă, o relaţie de la conştiinţă la conştiinţă. Se înfiripă astfel o alianţă biochimică în urma căreia omul nu are decât de câştigat. Raportul om-plantă are însă nevoie de un ghid profesionist, iar acesta este şamanul amazonian.

Cum se poate aşa ceva? Ei bine, unele plante (de fapt, foarte multe, până acum sunt cunoscute cam 400 de plante de acest tip) generează molecule DMT (dimetiltriptamină) care nu îndeplinesc nici o funcţie vitală lor, ci se poziţionează în receptorii serotoninei, cei mai sensibili din creierul mamiferelor. Este ca şi cum oameni şi plante ar fi fost creaţi pentru un anumit gen de dialog. Plantele ar transmite astfel o învăţătură terapeutică şi filosofică oamenilor.

Şi până la urmă, ce este ayahuasca? Cum spuneam, un drog constituit pe baza a două plante, liana Banesteriopsis, şi arbustul Psychotria viridis. Liana, de fapt ea dă numele de ayahuasca acestui compus chimic, conţine alcaloizi care au rolul de a bloca o enzimă gastrică având funcţia de a descompune DMT-ul înainte ca el să infuzeze sistemul nervos al omului. Pe de altă parte, arbustul deţine în frunzele sale molecule DMT. Băutura preparată din cele două plante a primit numele de ayahuasca, în limba quechua aceasta însemnând „liana morţilor”.

Îngurgitarea ritualică supraveghată şamanic a băuturii respective are efecte halucinogene care generează viziuni terapeutice şi existenţiale. Blocarea enzimei MAO şi introducerea în sistemul nervos a DMT-ului înlocuieşte serotonina prin alipirea în receptorii sinaptici, fapt care construieşte viziunile halucinante. În mare subiectul drogat primeşte viziuni ale unui cosmos organic şi vegetal arhaic structurat simbolic şi înfăţişat într-o policromie orbitoare. Este foarte interesant că alţi alcaolizi naturali sau produşi sintetic, cu o structură identică, nu produc halucinaţii având aceeaşi tematică. Mai mult, alcaloizii sintetici produc dependenţă şi nu vindecă nimic, în vreme ce alcaloizii ayahuasca nu leagă chimic şi au efecte terapeutice certe.

Romuald Leterrier,  coperte, imagini ilustrând imaginarul artistic ayahuasca, link you tube spre conferinţa autorului pe tema călătoriei stelare iniţiatice :

https://www.youtube.com/watch?v=5SaCFGNH6t8.