Azi la Radio România Cultural: Născut în România cu Lidia Vianu, traducătoare şi scriitoare
6 October 2018
Scriitorul portughez Gonçalo M. Tavares, invitat de onoare la Festivalul Internațional de Carte Transilvania
8 October 2018

Azi la Radio România Cultural: O carte pe zi : Barcelona mon amour

Realizator Valentin Protopopescu

Duminică,7.10.2018, în emisiunea Răsfăţ matinal

Ghid turistic Barcelona de Dana Ciolcă şi Florin Andreescu, Editura Ad Libri, Bucureşti, 2018

Capitala Cataluniei, Barcelona, are avantajul că nu este o mega-metropolă, putînd fi descoperită şi străbătută la picior în doar cîteva ceasuri bine cumpănite. Încorsetat de munţi la nord şi de Marea Mediterană la sud, oraşul se mai poate dezvolta doar la apus şi la răsărit. Sistematizat de un fel de baron Hausmann catalan pe la jumătatea veacului al XIX-lea, pe numele său Ildefons Cerdà, vechiul burg medieval s-a trezit la modernitate printr-o tăietură clară, geometrică, neechivocă. Pînă şi cartierele vechi, în genul Barri Gotic, La Ribera şi El Raval, s-au bucurat de această actualizare urbanistică, astfel încît străbaterea şi descoperirea pietonală a Barcelonei e un demers facil şi confortabil. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Londra, Paris, Madrid, Roma sau Berlin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Şi totuşi, fără un ghid serios în buzunar, revelarea Barcelonei, deşi posibilă, devine un fapt riscant şi problematic. De aceea, nu pot decît să salut excelenţa unui asemenea instrument de călătorie, precum este Ghidul turistic al Barcelonei de Dana Ciolcă, răspunzătoare pentru text, şi de Florin Andreescu, artist-fotograf, volum apărut la Editura Ad Libri din Bucureşti.

Carte magică, bine echilibrată între imaginea sugestivă şi textul evocator, acest ghid îmbină armonios rigoarea istorică a informaţiei cu ilustrarea vizuală inspirat selecţionată de autorul-fotograf. Rezultă o unealtă de excepţie, uşor de purtată în buzunar, care te salvează atunci cînd nu ai legătură la internet pe telefonul mobil sau nu vezi prea bine fontul de literă ori designul hărţii oferite de smartphone. Pentru un călător conservator, care îndrăgeşte să simtă cartonul şi hîrtia între degete, nu există provocare şi bucurie mai mare decît să descopere oraşul lui Gaudí, Picasso şi Dalí folosind acest fermecător şi aproape complet ghid de voiaj. Dincolo de informaţiile cu caracter istoric, bine structurate în secţiuni, putem descoperi în paginile cărţii şi detalii utile privind gastronomia, hotelurile, transportul, viaţa de noapte, universul sportiv şi chiar şi împrejurimile oraşului.

Foto Florin Andreescu,  coperte, imagini ilustrînd frumuseţea de neuitat a Barcelonei, Cédric Klapisch şi actorul său preferat, Romain Duris, link you tube spre trailerul filmului regizat de Cédric Klapisch, L’auberge espagnole, al cărui erou este oraşul Barcelona văzut prin ochii unor studenţi:

https://www.youtube.com/watch?v=CCs6AzLeNQI.