Revista Literară Radio cu Anca Mateescu – invitată, Ana Blandiana
9 April 2017
​Ioana Bâldea Constantinescu, lectură publică din romanul ‘Nautilus’ – la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
10 April 2017

O carte pe zi – Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei

 O carte pe zi, realizator Valentin Protopopescu

Luni, 10.04.2017, în emisiunea Intro

Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal, Jon Kabat-Zinn, Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronică, Editura Trei, Bucureşti

Mariko-san, frumoasa şi înţeleapta soţie de samurai din romanul Shogun, scris de James Clavell, îi spunea pilotului englez Blackthorne, care era îndrăgostit de ea: „Mîine nu există. Doar astăzi, doar acum are realitate. Să ne bucurăm de clipa prezentă”. Ei bine, acest carpe diem, dincolo de formula sa latină, este exact ceea ce defineşte filosofia existenţială a extrem-orientalilor. Buddhişti, shintoişti sau taoişti, chinezi sau japonezi, cu toţii cred în karma şi în trăirea intensă a clipei de-acum, de parcă aceasta ar fi clipa de pe urmă. Simplă metaforă? Nu, ci chiar o metodă psihoterapeutică empirică de luptă contra angoasei pe care viaţa cotidiană o induce oricum. Navigatorul englez al lui Clavell, creştin protestant, purta cu el teroarea lipsei de certitudine şi disperarea de a permanentiza fericirea clipei prezente.

Mature man covering face, close-up (cross processed)

De aici şi o suferinţă în plus, una care mina însăşi trăirea pură şi concentrată a bucuriei de-acum. În fond, este logic: dacă mintea îţi este proiectată la ce va fi altcîndva, este clar că nu poţi trăi la maximum oferta generoasă a fericirii clipei prezente. Sondînd viitorul, pe care oricum nu-l poţi controla, nu numai că nu obţii nimic, dar îţi refuzi dreptul de a profita de dărnicia destinului, concretizată în bucuria momentului de faţă.

De la aceste observaţii empirice au plecat şi autorii cărţii Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronică, volum tradus de Alexandru Macovescu şi publicat la Editura Trei din Bucureşti în cadrul colecţiei „Psihologie practică”. Mark Williams este profesor de psihologie clinică la Universitatea Oxford. Alături de John Teasdale şi Zindel Segal, a publicat o carte extrem de populară, Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression. La rîndul său, John Teasdale, după ce a avut o frumoasă carieră la Facultatea de Psihologie a Universităţii de la Cambridge, a devenit ulterior un excelent psihoterapeut privat, abilitînd metoda meditaţiei în procesul de tămăduire a depresiei clinice grave. Zindel Segal, universitar şi psihoterapeut la Toronto, a abordat cu succes diferitele sindroame ale tulburărilor afective. În sfîrşit, al patrulea autor al cărţii Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronică, Jon Kabat-Zinn, este un gurú adevărat, un înţelept care, dincolo de apetitul pentru practicarea gimnasticii spirituale, a înfiinţat un centru de meditaţie şi sănătate la Universitatea de Medicină din Massachusetts.

Volumul la care fac referire include numeroase seturi de exerciţii uşor de practicat, şi mai ales utile oriunde, oricînd. Este vorba despre practici autotelice, care nu necesită prezenţa unui tehnician, psihoterapeut, consilier sau şaman. Trebuie doar să-ţi dai seama că există ceva ce nu funcţionează cum trebuie în trăirile pe care le experimentezi zilnic, un ceva nefast şi repetitiv, care, dacă nu-ţi face viaţa imposibilă, în schimb nici nu te ajută să te bucuri de ea, indiferent dacă este vorba despre viaţa privată şi intimă, sau despre cea socială şi profesională.

Silhoutte of desperate teenager praying on abstract background

Cei patru autori procedează eclectic şi combină mai multe elemente tehnice ale unor metode psihoterapeutice diferite. De bază pare să fie însă metoda oferită de psihologia cognitivă şi anumite tehnici specifice meditaţiei orientale.

beauty girl cry

Toată lumea ştie că orizontul psihoterapeutic cognitiv-comportamental promovează ideea de conştientizare, de fapt este vorba de auto-conştientizare, de stabilire promptă şi analitică a unui inventar de probleme organizat ierarhic şi prioritar. Ataci punctul A, apoi, după ce l-ai rezolvat, abordezi punctul B – şi aşa mai departe.

autori, coperte, imagini ilustrînd universul depresivilor, link you tube spre o intervenţie a lui Mark Williams despre metodele de luptă contra depresiei şi anxietăţii: https://www.youtube.com/watch?v=kXA6mu1yTu8 .