Ziua Naţională a R.P. Chineze: ambasadorul Xu Feihong despre relaţiile culturale cu România
1 October 2016
Storymania – Refugiați în România
3 October 2016

Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu Alina Gherasim și Mihai Constantineanu

atlantaaq

” Pictura este o lecție de dragoste” scrie Alina Gherasim pe blogul său , Agora Art Studio.

Pornind de la această idee, i-am urmărit lucrările recente, expuse la Lisabona și la New York, fotografiile ei, ale lucrărilor sale, realizate de Mihai Constantineanu, și mai apoi i-am invitat în studio, în direct, pentru a discuta despre PRIVIRE, despre modul în care descoperim lumea, o înțelegem și îi refacem imaginea, trecând-o prin sufletul și mintea noastră.

În ce măsură educația pe care o avem, statutul social spre care tindem, ne influențează modul în care percepem lumea, modul în care ne ” focalizăm” atenția și gândirea asupra unei imagini sau alta, asupra unei idei sau alta?

papadia2Care este impactul televiziunii și al internetului asupra artiștilor contemporani? Dar al criticii de specialitate?

Cât de sinceri mai sunt astăzi cei care lucrează cu imaginea? În ce măsură o imagine poate fi ” ajutată ” pentru a deveni mai ”frumoasă” sau pentru a avea un impact emoțional mai puternic asupra privitorului?

În ce măsură dezvoltarea excesivă a publicității, a showbizului, dar și a fotografiei de tip corporate a modificat sistemul de valori al societății?

rodia_argherasimNe-am transformat poate unii dintre noi în devoratori ai imaginilor ” puternice”, așa cum , în ascuns, mulți își doresc să ajungă? Sau poate alergăm după false ipostaze ce garantează fericirea continuă, fără nici un rid, fără nici o suferință?

Alături de Alina Gherasim și Mihai Constantineanu vom mai încerca să punctăm câteva idei despre relația artistului cu TIMPUL și cu SPAȚIUL, fie că este vorba de ochiul pictorului, sau de clickul aparatului foto.Tot duminică 2 octombrie, de la ora 22,20, la o nouă ediție a emisiunii Repere spirituale, vom discuta și despre reperele morale, spirituale, artistice, sau economice, repere ce au reconfigurat societatea contemporană.

În premieră, vom discuta duminică seară și despre volumul de povestiri pe care Alina Gherasim îl va publica în această toamnă, volum din care vom reproduce un fragment, pentru toți iubitorii luminii văzute și nevăzute a Portugaliei.