Azi la Radio România Cultural: Texte şi pretexte
18 November 2017
Azi la Radio România Cultural: Drept de autor – Invitat, criticul Bianca Burţa-Cernat
19 November 2017

Azi la Radio România Cultural: Sorymania – RADU TUDORAN

 

Autorul a cunoscut primul mare succes la un an după debutul în  ficțiune. Romanul lui „Un port la Răsărit”  din 1941 are șase  ediții în epocă, dar nu va fi retipărit sub regimul comunist din cauza subiectului neconvenabil, acțiunea  petrecându-se în Basarabia. Republicat după cincizeci de ani de la ediția princeps, cartea  avea ecouri vagi în presa anilor nouăzeci.

Între timp, Radu Tudoran își ia revanșa în lupta de cucerire a gustului public, făcând alt mare succes  cu un roman ”pentru copii și tineret„- după cum e socotit la publicare, în 1954. „Toate pânzele sus!” e printre puținele valabile estetic din acel deceniu. Istoricii  noștri literari îl citează alături de „Bietul  Ioanide”, „Moromeții” și „Groapa”.  Iar  filmul făcut după roman de regizorul Mircea Mureșan în anii șaptezeci ai secolului trecut este, poate, cel mai bun serial românesc. Rolurile vin mănușă actorilor , de la cele de prim plan ale lui Ion Besoiu și Jean Constantin, la cele episodice interpretate de Colea Răutu și Jean  Lorin Florescu. Ca și în carte, atrag aventura eroilor, atmosfera,  pitorescul, personajele bine conturate.

Totuși, capodopera lui Radu Tudoran este socotită nu „Toate pânzele sus!” ci „Un port la Răsărit”. Alți critici, precum Ion Negoițescu, consideră că autorul rămâne în istoria literaturii noastre cu un alt roman, publicat în 1945, intitulat „Flăcări” și reluat în 1984 sub titlul „Flăcările”. „În Flăcările lui Radu Tudoran- scrie Negoițescu- străbate acel realism puternic și de amprentă tragică din Mara lui Slavici, din Arhanghelii lui Agârbiceanu sau din Ion al lui Rebreanu„. Discutăm despre cărțile autorului și despre valoarea lor literară cu criticii Alex Ștefănescu și Ioan Stanomir la Storymania.

E.Lucan