Simpozioane şi….amintiri despre Magazin Istoric, de Dan Manolache
25 May 2019
Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – „Să mergem împreună” (I)
28 May 2019

Texte şi pretexte – Armata regală română la Budapesta

Costin Corneanu

  1. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu, cu tema principală – Armata regală română la Budapesta

În ediţia din 25 mai 2019 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un eveniment istoric de anvergură: ocuparea Budapestei. La 4 august 1919 armata regală română, condusă de generalul Mărdărescu, a intrat în oraş şi a luat capitala maghiară, determinînd căderea guvernului bolşevic al lui Bela Kin. Fără intervenţia armatei române, virusul bolşevic s-ar fi întins nu doar în Ungaria, ci şi în România şi Cehoslovacia. De aceea, victoria românilor a fost salutară pentru salvarea Europei Centrale şi de Est, în condiţiile în care „roşii” deveniseră puternici şi în Austria, şi în Germania, ca să nu mai vorbim despre URSS.

Despre semnificaţia, contextul, consecinţele şi ecourile de azi ale acelui eveniment extrem de sofisticat vom dezbate cu ajutorul invitatului special al ediţiei, istoricul Constantin Corneanu. Acesta este doctor în istorie, președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” şi director-adejunct al  Institutului Revoluţiei Române din decembrie 1989. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. În prezent este muzeograf la Foişorul de Foc. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor deciziiși Victorie însîngerată. Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu  producția de televiziune Balcanii în flăcări.

În cadrul rubricii Respiro sportiv, vom discuta despre înfrîngerile Simonei Halep la Madrid şi Roma, care pot fi înţelese plecînd de la cauze de ordin psihologic.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria ştiinţei universale, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că în urmă cu 94 de ani, la 25 mai 1925, se consuma la Dayton, în Statele Unite, celebrul proces al maimuţelor, în urma căruia tezele darwiniste legate de evoluţie au fost condamnate de bigotismul unei părţi a societăţii americane..

În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi sceneta intitulată Firma de reparaţii, în care strălucesc Dem Rădulescu şi Horia Căciulescu.

Foto: Constantin Corneanu, armata română la Budapesta, prin amabilitatea invitatului.