Azi la Radio România Cultural. Ce este cinismul ?
5 May 2017
DOCUMENTAR: Muzeul Național de Istorie a României, 45 de ani de la inaugurare
8 May 2017

Texte și pretexte – Invitat special este istoricul Constantin Corneanu

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopesc

În ediţia din 6 mai 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, mai precis prin istoria modernă a României. Pretextul? În chip firesc, celebrarea unui moment extrem de important din istoria statului modern numit România: Declaraţia de Independenţă, act de la a cărui naştere sărbătorim la 9 mai 140 de ani. Vom dezbate despre contextul politic intern şi internaţional al intrării României în Războiul de Independenţă. Invitatul special al ediţiei este istoricul Constantin Corneanu.

Acesta este doctor în istorie și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București.

A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii și Victorie însîngerată. Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu  producția de televiziune Balcanii în flăcări.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria literaturii române, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 56 de ani se stingea la Cluj marele poet, dramaturg şi filo

sof Lucian Blaga, „străjerul adîncilor tăceri” ale liricii româneşti.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de

Aur a SRR, monologul intitulat Formule de salut interpretat de regretatul Radu Beligan.

Ilustrare vizuală:

Costin Corneanu, imagini ale contextului politic al Proclamării Independenţei României,  bust Lucian Blaga,

Radu Beligan, link you tube spre fragmentul din filmul artistic Pentru Patrie în care se proclamă de la tribuna Parlamentului Independenţei României:

https://www.youtube.com/watch?v=j73VFJ1E2Yw.