Maryse Condé, distinsă cu Premiul Noii Academii
12 October 2018
Drept de autor – invitat, scriitorul şi criticul literar Felix Nicolau
13 October 2018

Texte şi pretexte – Marian Iacob: cascadorie şi reconstituire istorică

  1. Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu
  2. Texte şi pretexte, sîmbătă, 13 octombrie 2018, ora 12.00

În ediţia din 13 octombrie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, una mediată de volumul de evocări şi interpretări semnat de cascadorul şi scriitorul Marian Iacob, Elena din Troia, apărut la casa bucureşteană Amanda Edit şi recent lansat într-un cadru cu totul special. Marian Iacob, invitatul nostru special, a jucat în mai bine de 50 de filme istorice româneşti şi apusene şi este un om îndrăgostit de Elada. Fantast, atletic, iubitor de cai şi colecţionar de arme dacice, domnia sa ne va vorbi despre flacăra unei pasiuni nestinse faţă de istoria naţională şi universală.

În cadrul rubricii Respiro sportiv vom aduce în actualitate o figură legendară a fotbalului latino-american interbelic: Arsenio Erico, golgheterul all time al campionatului argentinian, probabil cel mai important fotbalist pe care l-a dat lumii Paraguayul. Personalitatea şi arta acestuia sînt evocate cu inspiraţie de scriitorul uruguaian Eduardo Galeano.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturii universale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 158 de ani, la 13 octombrie 1860, era realizată din zborul balonului cu aer cald prima fotografie aeriană din lume: cea a oraşului american Boston.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul interpretat de regretatul Amza Pellea şi intitulat Nea Mărin la cinematograf.

Ilustrare vizuală: foto Marian Iacob, foto coperte, foto Arsenio Erico, fotografia aeriană a oraşului Boston, foto Amza Pellea, link you tube spre un portret foto-video al fotbalistului paraguayan Arsenio Erico: