Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească, noul volum igloo books
17 March 2017
DOCUMENTAR: Alexandru Duiliu Zamfirescu, prozator și traducător, 125 de ani de la naștere
18 March 2017

Texte și pterexte – Invitat: Alin Ciupală, profesor universitar

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

Texte şi pretexte, sîmbătă, 18 martie 2017, ora 12.00

Sîmbătă, 18 februarie 2017, în emisiunea Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la un exerciţiu de memorie, practic la o călătorie intelectuală prin universul Primului Război Mondial. Pretextul? În chip firesc, o carte, fiindvorba despre o adevărată premieră în istoriografia românească.

Astfel, recent a apărut sub semnătura profesorului universitar Alin Ciupală un volum excepţional, intitulat Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial. Cartea a apărut la Editura Polirom de la Iaşi. În sfîrşit, un eveniment istoric major este considerat din unghiul de vedere feminin, augmentînd şi completînd perspectiva de comprehensiune asupra unui episod istoric complex şi, în fond, inepuizabil.

Fireşte, partea leului din analizele profesorului Ciupală revine femeilor din înalta societate românească e epocii. Aristocrate notorii, precum Martha Bibescu, Sabina Cantacuzino, Nadejda Ştirbei sau Olga Sturdza, asta ca să nu mai amintim de Regina Maria, sînt personaje de prim-rang, cu rol esenţial în înfiinţarea şi coordonarea unor societăţi ce aveau ca obiect de activitate organizarea trenurilor sanitare şi a spitalelor de campanie, a grădiniţelor ori a orfelinatelor sau a unor acţiuni de ameliorare a vieţii prizonierilor români din lagărele externe şi a răniţilor internaţi în ţară.

Nici dragostea şi sexualitatea la vreme de război nu sunt fenomene pe care Alin Ciupală să le ocolească. De la condiţia vivandierei pînă la romanele siropoase de război, de la comerţul sexual pentru supravieţuire al femeilor din clasele de jos şi pînă la moralitatea de multe ori ireproşabilă a doamnelor din elită, nimic nu scapă scrutării auctoriale.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria intelectuală românească, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 184 de ani se înfiinţa la Iaşi Societatea medicilor şi naturaliştilor, un prim organism ştiinţific şi de breaslă al savanţilor români.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul intitulat Două soţii model, interpretat de Horia Şerbănescu şi Radu Zaharescu.
Ilustrare vizuală:  Alin Ciupală, coperte, imagine cu sigla Societăţii medicilor şi naturaliştilor, clădirea care a găzduit la Iaşi Societatea medicilor şi naturaliştilor,  Horia Şerbănescu şi Radu Zaharescu, link you tube spre imagini filmate din timpul unei vizite a Reginei Maria  în spitalele de campanie din Primul Război Mondial:

https://www.youtube.com/watch?v=W5WgBP1uFBs.