Idei în nocturnă, Izvoare de filosofie – Despre libertatea de expresie
2 June 2017
Atacuri la Londra: Șase morți, aproximativ 50 de răniți
4 June 2017

Texte şi pretexte – Invitat, istoricul Adrian Majuru

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia din 3 iunie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, mai precis prin istoria modernă a României. În chip firesc, vă provocăm la o nouă incursiune în istorie, memorie şi erudiţie. Pretextul?Actualitatea adevărată nu este cea a întîmplărilor hic et nunc, ci doar cea consacrată prin scurgerea ineluctabilă e timpului, dar şi prin persistenţa valorii intrinseci a faptelor reţinute de aducerea aminte a veacurilor. Iată de ce astăzi l-am invitat pe istoricul Adrian Majuru, director al muzeelor municipiului Bucureşti, să ne vorbească despre un nou proiect editorial: volumul-album Istoria fizionomiei urbane ‒ de la copilărie la senectute, o panoramă de antropologie urbană pornind de la caleidoscopul diferitelor momente din viaţa locuitorilor Bucureştilor din ultimele trei veacuri, dar şi de la reflectarea acestora pe figurile oamenilor.

V0009453 Eighty-four physiognomic caricatures of English eighteenth c
Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images
images@wellcome.ac.uk
http://images.wellcome.ac.uk
Eighty-four physiognomic caricatures of English eighteenth century types. Etching by I. Cruikshank after G.M. Woodward.
1796 By: George Moutard Woodwardafter: Isaac CruikshankPublished: 1 August 1796
Copyrighted work available under Creative Commons by-nc 2.0 UK, see http://images.wellcome.ac.uk/indexplus/page/Prices.html

Cartea, una impresionantă prin evantaiul ilustrativ şi prin masivitatea documentară, este scrisă la patru mîini, al doilea autor, pe lîngă Adrian Majuru, fiind cercetătorul Elena Olariu.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria literaturii naţionale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că la 3 iunie a.c. se împlinesc 95 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui scriitor Duiliu Zamfirescu.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, momentul intitulat Nu mai am mirare să mă mir şi interpretat Mişu Fotino.

Ilustrare vizuală: Adrian Majuru, imagine a afişului expoziţional, copertă, fizionomii, Duiliu Zamfirescu, Mişu Fotino, link you tube spre un model de citire a chipurilor:

https://www.youtube.com/watch?v=gpgM2tbCUMQ.