Născut în România – Invitat: conf. univ. dr. Emanuel Mihail Socaciu
10 November 2018
Corneliu Coposu, un model?, de Dan Manolache
10 November 2018

Texte şi pretexte – România şi Primul Război Mondial

Eemisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

 

În ediţia din 10 noiembrie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un eveniment internaţional extrem de important, sfîrşitul Primului Război Mondial, episod consumat în urmă cu un veac, la 11 noiembrie 1918. În urma primei conflagraţii planetare, eveniment care a marcat conştiinţa contemporanilor prin dimensiunile distrugerii, se poate spune spune că omenia omului a fost pusă fundamental sub semnul întrebării. Gratuitatea atrocităţilor şi sacrificarea zecilor de milioane de oameni, soldaţi şi civili, doar de dragul reîmpărţirii coloniilor, a teritoriilor şi a sferelor de influenţă între marile puteri a consacrat adevărata natură a condiţiei umane: cruzimea fără motiv. În ciuda suferinţelor, pierderilor, distrugerilor şi umilinţelor, practic a desfiinţării ca stat a regatului român, România iese cumva cîştigătoare în urma acestui devastator război, o victorie à la Pirus, obţinută la masa tratativelor, obţinînd importante cîştiguri teritoriale şi de populaţie drept consecinţă a unirii ţării cu regiunile istorice aflate sub ocupaţie străină.

Despre toate aceste chestiuni vom dezbate cu ajutorul invitatului special al ediţiei, istoricul Constantin Corneanu. Acesta este doctor în istorie și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. În prezent este muzeograf la Foişorul de Foc. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii și Victorie însîngerată. Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu  producția de televiziune Balcanii în flăcări.

În cadrul rubricii Respiro sportiv, ne vom referi la minunatul roman scris de britanicul Nick Hornby, intitulat Febra stadioanelor, o analiză psihologică realizată cu mijloace literare a sentimentului tumultuos şi policrom trăit de adevăratul suporter în arena de fotbal.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria românească, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că în urmă cu 510 de ani, în noiembrie 1508, era realizată prima tipăritură pe teritoriul românesc, Liturghierul lui Macarie.

În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi momentul comic intitulat Ceasornicarul, în care strălucesc Mihai Mălaimare şi Dem Rădulescu.

Foto:  Constantin Corneanu, foto România în Primul Război Mondial, Mînăstirea Dealu, foto Liturghierul lui Macarie,  Nick Hornby,  coperte, Highbury, Arsenal, Mihai Mălaimare şi Dem Rădulescu, link you tube spre un montaj video-sonor despre participarea României la Primul Război Mondial: https://www.youtube.com/watch?v=VT3RzbUmd_g.