ANKARA – 3: ORAŞUL LUI ATATÜRK
25 November 2018
AUDIO O biserică veche de 250 de ani, salvată și mutată la Sibiu
1 December 2018

Bilet de îmbarcare spre… locurile Unirii…

S-a vorbit de-a lungul acestui an, mai mult ca oricând, despre oraşele în care s-a scris pagina sublimă a istoriei româneşti. Un lucru e sigur: e greu să faci o listă a locurilor Unirii. În acest an de rătăciri prin România noastră frumoasă, am descoperit că fiecare colţ din ţară a avut cumva, legătură cu Marea Unire. Lucru firesc fiindcă actul de la 1 Decembrie 1918 a fost mai întâi de toate rezultatul voinţei poporului. Arad, Craiova, Lupşa, Alba Iulia cu un popas la Târgovişte şi la Cotmeana, acestea sunt destinaţiile de astăzi. Încercăm să vă spunem poveştile mai puţin şi mai rar spuse despre drumul istoriei până la Marea Unire, poveşti cu eroi şi însemne memoriale, cu tricolor şi suflet românesc.

* * *

Vă aşteptăm astăzi, 1 decembrie 2018, la o ediţie specială, de la ora 19,00 la ora 19,30, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.

* * *


foto 1. – Steagul  din Lupşa – Munţii Apuseni, făcut de femeile din sat într-o noapte pentru ca a doua zi, dis-de-dimineaţă să plece lumea, pe jos, către Alba Iulia, pentru a pecetlui Unirea din 1918. Steagul este inedit datorită culorilor, a materialelor textile folosite provenind de la toţi oamenii din acel sat.

  • Steagul se află azi la Muzeul Naţional de Istorie a României şi poate fi văzut într-o expoziţie specială: „Semper Uniti. Centenarul Desăvârşirii Unităţii Naţionale” deschisă pe data de 30 noiembrie 2018

foto 2. – Vânători de munte

  • Fotografia a fost făcută de Samoilă Mârza românul cunoscut şi ca ,”fotograful Marii Uniri”, cel care a realizat singurele clișee fotografice care surprind Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 şi intrarea primilor militari romani la 19 decembrie 1918 (Regimentul 5 Vânători Craiova) în Alba lulia. Muzeul Olteniei deţine în colecţiile sale un album intitulat „Alba Iulia în 1 Decembrie 1918” cu fotografii realizate de Samoilă Mârza.

 foto 3. – Crucea de pe Muntele Caraiman