#raportuldegarda.ro
11 September 2018
Exploratorii lumii de mâine – De vorbă despre Atlantykron
13 September 2018

Buletin cosmic

Claudiu Tănăselia revine cu buletinul cosmic săpămânal care anunță cele mai recente evenimente legatate de spațiul cosmic. Detalii ale acestor evenimente găsiți pe blogul www.parsec.ro
**
La finalul lunii august, Stația Spațială Internațională a suferit o ușoară depresurizare, după ce o gaură cu diametrul de 2 milimetri a fost descoperită în fuselajul uneia dintre cele două capsule Soyuz andocate la ISS. Agenția spațială rusă a format o comisie, care a pornit o anchetă în acest sens. Cel mai probabil a fost vorba despre neglijență, dar autoritățile ruse nu exclud nici psobilitatea unui complet.
**
Sonda japoneză Hayabusa2, lansată în 2014, se află în această perioadă la doar câțiva zeci de kilometri în preajma asteoridului Ryugu, de care s-a apropiat pentru prima dată în 27 iunie. După câteva săptămâni în care sonda va investiga suprafața acestuia, nu mai puțin de patru vehicule de mici dimensiuni vor încerca să ajungă de pe sondă pe suprafața lui Ryugu, pe care se vor putea deplasa prin mici salturi, pentru investigații suplimentare. Ulterior, Hayabusa2 va încerca prelevarea de probe de pe suprafața asteroidului, pe care urmează să le aducă pe Pământ în decembrie 2019.
**
Prim-ministrul Indiei a anunțat de curând că până în 2022, India va deveni al patrulea stat care va lansa astronauți pe orbită, după Rusia, SUA și China.  Vyomnaut,  cuvântul, care va desemna viitorii astronauți indieni, derivă din “vyom”, cuvântul în sanskrită pentru “spațiu”.
**
Luni dimineața a avut loc a 15-a lansare SpaceX din acest an și a 23-a pentru Statele Unite, care se află cu o lansare în urma Chinei, într-un clasament general. SpaceX a urcat pe orbita geostaționară unul dintre cei mai grei sateliți de telecomunicații, Telstar 18V, cu o masă de peste 7 tone, iar următoarea lansare Falcon 9 este programată pentru începutul lunii octombrie. SpaceX a început să folosească exclusiv trepte primare Block 5, care permit cel puțin 10 refolosiri fără revizii majore, însă de această dată a fost folosită o rachetă Falcon 9 complet nouă, a cărei primei trepte a fost evident recuperată pe barja OFISLY din Atlatic și care urmeaă să fie refolosită în curând.
**
Vara aceasta a avut loc unul dintre cele mai puternice furtuni de nisip înregistrate vreodată pe Marte. Opportunity a ajuns pe Marte în ianuarie 2004 și de atunci a aprcurs peste 45 de kilometri pe suprafața planetei. Din fericire, Curiosity nu depinde de lumina solară, așa că furtuna nu l-a influențat, el fiind alimentat de la o sursă nucleară de energie.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță
Foto credit www.phys.org