Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – “Human Nature” (Natura Umană) – 2019, regia Adam Bolt
5 November 2021
CONSULTAȚII – 6 NOIEMBRIE 2021 – Sistemul imunitar în pandemie
5 November 2021

Buletin cosmic – Prima recoltă de ardei iuți, cultivați pe Stația Spațială Internațională, a fost deja consumată cu un taco în stil orbital

 

5 nov. 2021

Știrile pe larg le urmăriți pe www.parsec.ro

  • Persoana cu numarul 600 va ajunge in spatiul cosmic. O nouă capsulă Dragon se pregătește să decoleze spre Stația Spațială Internațională, sâmbătă dimineața la ora 05:36. La bord se vor afla membri echipajului Crew-3: Raja Chari (NASA), Thomas Marshburn (NASA), Kayla Barron (NASA) și astronautul european Matthias Maurer (ESA). Lansarea a fost programată inițial pentru săptămâna trecută, dar amânată din cauza vremii nevaforabile din larg, unde ar fi ajuns capsula Dragon în cazul unei lansări eșuate. Ulterior, lansarea a fost amânată din nou, din cauza unei probleme medicale minore pentru unul dintre membri echipajului, despre care NASA a precizat că nu este o urgență și nici nu are legătură cu COVID-19, dar nu a oferit alte detalii. Este al doilea zbor al acestei trepte primare Flacon 9 (B1067), după misiunea CRS-22. Capsula folosită pentru acest zbor este una nouă (C210), botezată Endurance. În funcție de cum numărăm și în funcție de definiția limitei spațiului cosmic, Thomas Marhsburn sau Kayla Barron devine cu această ocazie persoana cu numărul 600 care ajunge în spațiu.
  • Joia trecută, la ora 03:00, o rachetă Soyuz-2.1a a lansat pe orbită nava cargo Progress MS-18, încărcată cu aproape 3 tone de provizii și combustibil pentru echipajul de pe Stația Spațială Internațională (1520 kg provizii, 550 kg of combustibil, 420 kg apă, 61 kg aer). Andocarea cu modulul Zvezda a avut loc în dimineața zilei de sâmbătă, în jurul orei 04:34, după 36 de orbite efectuate în jurul Pământului. De această dată nu a fost executată o manevră de întâlnire rapidă cu ISS pentru că stația și-a configurat deja orbita pentru andocarea cu capsula Dragon Crew-3, care se pregătește pentru lansare. A fost a treia lansare a unei nave cargo Progress din acest an și a 99-a lansare orbitală reușită din 2021. 
  • Telescopul spațial Hubble este din nou nefuncțional, de luni, 25 octombrie, când instrumentele științifice au intrat în “safe-mode”, după o problemă detectată cu două zile înainte. NASA investighează cauza care a dus la această situație și a precizat că va dura cel puțin o săptămână pentru a rezolva problema. Telescopul spațial Hubble a fost lansat pe orbita Pământului în 24 aprilie 1990 de naveta spațială Discovery și de atunci a fost vizitat de 5 ori de astronauți, pentru reparații și upgradeuri. Deși NASA speră să poată folosi telescopul până în decada următoare, defecțiunile telescopului sunt din ce în ce mai dese: în această vară, timp de o lună de zile, Hubble a fost nefuncțional datorită unei defecțiuni a unui computer de bord, iar șansele ca acesta să fie vizitat de un nou echipaj sunt extrem de reduse.

Imagine: https://pbs.twimg.com/media/FC5R2qfWYAczN9C?format=jpg&name=large

Sursa: Megan McArthur/NASA

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță