Next de Liviu Surugiu
14 January 2022
Dimensiunea științifică a artei Raluca Nestor Oancea – ep. 1 – O retrospectivă new-media 2021 – valul NFT
17 January 2022

Buletin cosmic – Telescopul spațial James Webb, evenimentul vedetă al anului 2021

Știrile pe larg pot fi urmărite pe site-ul https://buletin.parsec.ro/p/buletin-cosmic-131

Un fel de retrospectivă și câteva recorduri spațiale doborâte în 2021; lansarea telescopului James Webb și meteorul care a explodat deasupra orașului Pittsburgh (și alte știri pe scurt.lansarea ratată a rachetei iraniene Simorgh);

În anul 2021 a fost doborât un record stabilit în 1967: nu mai puțin de 145 de lansări orbitale, față de 139 de lansări din 1967. Clasamentul general este condus de China, —55 de lansări (din care 3 eșecuri), urmată de Statele Unite —51 de lansări (tot 3 eșecuri), Rusia —16 lansări (1 eșec), Europa —15 lansări, Japonia —3 lansări, India —2 lansări (1 eșec), Coreea de Sud —o singură lansare, care din păcate a fost un eșec. Iranul merită o discuție separată: a avut cel puțin două lansări, ambele fiind considerate eșecuri, deși una dintre lansări nu a fost recunoscută oficial de Iran, iar a doua este considerată un test suborbital reușit (deși a fost efectuat cu o rachetă orbitală); au fost zvonuri despre o altă lansare eșuată din Iran, la scurtă distanță de prima, însă nu există dovezi clare că aceasta ar fi avut loc, așa că nu am inclus-o în statistici.

Cât privește Rusia, eu am considerat lansările rachetei Soyuz operate de Arianespace aparținând portofoliului european —tot așa cum lansările din Mahia, Noua Zeelendă ale companiei americane Rocket Lab le consider lansări americane, nu neozeelandeze (regula mea este că nu contează racheta sau amplasarea rampei de lansare, contează naționalitatea operatorului care efectuează lansarea).

Nu am inclus în statistici presupusa lansare a vehiculului hipersonic care ar fi avut loc din China, la sfârșitul lunii iulie, aparent la bordul unei rachete Changzheng-2C, pentru că, la fel ca în cazul lansării din Iran, datele existente sunt prea puține pentru a contura o concluzie clară.

De asemenea, a fost anul cu cele mai multe lansări spațiale cu echipaj la bord: 12. Recordul precedent a fost stabilit în 1985, când au avut loc 11 astfel de lansări. Pentru câteva secunde, în 11 decembrie, 19 persoane s-au aflat simultan în spațiu, un alt record. Însă a rămas în picioare recordul stabilit atunci în ceea ce privește numărul de persoane lansate în spațiu: 63, față de doar 43 lansate în 2021.

***

JWST continuă drumul spre L2 și va avea o perioadă de viață mai lungă decât se estimase inițial, 

Telescopul spațial James Webb a intrat în cea de-a doua etapă a zborului său spre punctul Lagrange Pământ-Soare L2 și până acum toate veștile sunt bune. Parasolarele s-au desfăcut corespunzător (nu mai puțin de 178 de știfturi au fost îndepărtate, pentru a permite tensionarea foliilor parasolarelor), la fel și oglinzile sau antenele telescopului. Urmează o etapă cu mai puține evenimente și întinse pe o perioadă mai lungă de timp: alinierea sistemului optic și răcirea echipamentelor de la bord, evenimente care vor continua și după sosirea telescopului în punctul L2.

Racheta europeană Ariane 5 nu doar că a lansat telescopul fără probleme, dar treapta secundară a rachetei a efectua o inserție atât de precisă pe traiectorie încât a scutit telescopul de alte corecții semnificative, economisind astfel combustibilul de la bord, care va fi folosit pentru a menține telescopul funcțional pentru aproape 20 de ani, nu 10 ani, așa cum estimase NASA inițial (o estimare mai exact va avea loc după ce telescopul va ajunge la destinație). Practic lansarea precisă a dublat perioada de viață a telescopului.

***

Un meteor a explodat deasupra orașului Pittsburgh (SUA), în prima zi a anului 2022

În 1 ianuarie 2022, la ora locală 11:30, o explozie puternică a fost raportată deasupra orașului Pittsburgh (Pennsylvania, SUA); dacă nu ar fi fost nori, localnicii ar fi putut vedea pe cer o lumină de 100 de ori mai strălucitoare decât Luna plină. NASA estimează că viteza meteorului a fost de aproximativ 72000 km/h, ar fi avut un diametru de aproximativ un metru și o masă de aproape 500 kg. Explozia acestuia a degajat o energie echivalentă cu explozia a 30 de tone de TNT (de peste 10 ori mai mică decât energia degajată de explozia meteoritului Chelyabinsk din 15 februarie 2013). Explozia a fost detectată și de o stație de cercetare din apropiere, care înregistrează infrasunete și în intervalul respectiv nu a fost detectate activități seismice, fulgere sau tinete.

Până în prezent nu au fost recuperate fragmente; probabil, având în vedere condițiile meteo nefavorabile, a fost dificil de identificat exact traiectoria acestuia și zona în care eventuale fragmente ar fi ajuns pe Pământ.

Sursa foto: Artist’s conception of the James Webb Space Telescope. Credit: Northrop Grumman.  https://webb.nasa.gov/content/features/bigBangQandA.html

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia împreună cu Mihaela Ghiță