In jurul lumii cu National Geographic Romania – Traind cu lupii – povestea primului proiect de conservare dedicat exclusiv lupilor din Romania
25 September 2018
Idei in nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat Prof. dr. Dan Georgescu
27 September 2018

Bulletin cosmic

 

Știrile cosmice prezintă cele mai recente evenimente care s-au întâmplat în cosmos, în ultima săptămână.

Știrile pe larg pot fi urmărite pe site-ul www.parsec.ro  actualizat de Claudiu Tănăselia.

  • După drama primei misiuni japoneze Hayabusa, care a reușit în 2010, în ciuda unor defecțiuni tehnice, să aducă pe Pământ câteva miligrame de sol din asteroidul 15143 Itokawa, Agenția Spațială Japoneză a lansat în decembrie 2014 sonda Hayabusa2, care în prezent se află la doar câteva zeci de kilometri de asteroidul 162173 Ryugu, dar la 319 milioane kilometri de Pământ. În urmă cu câteva zile, Hayabusa2 s-a apropiat până la 55 de metri de suprafața asteroidului, de un a eliberat două sonde de mai mici dimensiuni, pe care le avea la bord, și care, în cădere liberă, au ajuns pe suprafața asteroidului Ryugu. Cele două sonde sunt de mici dimensiuni, cântăresc puțin peste 1 kilogram și pot fi ținute într-o mână, însă au capacitatea de a se deplasa pe suprafața asteroidului prin mici salturi și au trimis deja primele imagini de la fața locului.
  • În această toamnă, alte trei sonde se vor desprinde de Hayabusa2 și vor ajunge pe suprafața asteroidului. Următoarea sondă va pleca spre suprafața lui Ryugu la începutul lunii octombrie, și este denumit Mobile Asteroid Surface Scout (MASCOT), cu dimensiuni mai ceva mai mari și cu o masă de 9.6 kg, dezvoltat în urma unei colaborări germano-franceze, dar care este proiectat ca o platformă staționară, care nu se va putea deplasa pe suprafața asteroidului.
  • Ulterior, tot de pe Hayabusa2 va porni și un proiectil care va lovi suprafața asteroidului, pentru a analiza materialul ridicat la suprafață în urma impactului, iar înainte de a se întoarce acasă, pe Pământ, sonda Hayabusa2 va încerca să preleveze probe de la suprafața asteroidului, pentru ca acestea să fie studiate în laboratoarele de pe Pământ. Hayabusa2 urmează să ajungă acasă în decembrie 2020.
  • United Launch Alliance, o colaborare dintre Lockheed Martin și Boeing pentru operarea rachetelor Atlas V și Delta, va introduce din 2020 o nouă rachetă, Vulcan, însă până în prezent nu a fost anunțat motorul primei trepte, un element esențial în proiectarea acesteia. Existau două variante, motorul AR-1 de la Aerojet Rocketdyne sau motorul cu metan, BE-4, proiectat de Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, care urmează să fie folosit și în racheta acestora, New Glenn. Ei bine, în ultima perioadă se pare că United Launch Alliance s-a orientat spre BE-4, pentru că dezvoltarea AR-1 nu ar fi suficient de matură, ceea ce reprezintă o veste bună pentru compania lui Jeff Bezos și înseamnă o infuzie de capital. Oricum, Jeff Bezos, fondatorul magazinului online Amazon și cel mai bogat om din lume în acest moment anunța că anual finanțează compania Blue Origin, care își propune nu doar să dezvolte turismul spațial suborbital, dar și construirea de rachete reutilizabile, care să concureze cu SpaceX și Elon Musk.
  • Telescopul spațial TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, lansat de o rachetă Falcon 9 în 18 aprilie 2018, a descoperit o posibilă exoplanetă, aflată la 60 de ani-lumină distanță de Soare și denumită deocamdată HD39091. Este prima din cele peste 20,000 de exoplanete pe care TESS ar urma să le descopere, avâdn sisteme de detecție mai avansate decât satelitul Kepler, care a observat aproape 4,000 de exoplanete. Kepler se află însă la finalul misiunii sale, care a durat aproape 10 ani. HD39091 are o perioadă de revoluție de peste 6 zile și o rază de două ori mai mare decât Pământul nostru.

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță