Știința 360 – 3 mai 2021 – Editura Nemira lansează Imprintul ORION, dedicat exclusiv cărților de nonficțiune
3 May 2021
Dimensiunea științifică a artei: Mumia cu părul albastru de la Sibiu
4 May 2021

Cafeneaua de știință – 3 mai 2021 – Ingineri în luptă cu cutremurele

sursa foto: google.com

Deși cutremurele periculoase sînt rare, ele sînt una dintre principalele amenințări la adresa unei clădiri. Cum putem proiecta și ridica clădiri rezistente la cutremur? Cum sunt testate tehnicile de construcție și materialele folosite?
Fragmente din dezbaterea Cu Bună Știință –  Ingineri în luptă cu cutremurele, organizată în 25 aprilie a.c. de Bucharest Science Festival, pe Zoom și pe facebook Bucharest Science Festival (https://www.facebook.com/BucharestScienceFestival.RO/videos/959885131446271) și Radio România Cultural.
Invitați: Radu Văcăreanu, dr.ing., rectorul Universității Tehnice de Construcții București (https://utcb.ro/) și  Viorel Popa, dr.ing., membru al Departamentului de Construcții de Beton Armat din cadrul UTCB (https://utcb.ro/category/domeniul-inginerie-civila-si-instalatii/constructii-din-beton-armat/).
Cafeneaua de știință, 3 mai a.c., 19.00-20.00, la Radio România Cultural și pe
www.radioromaniacultural.ro, realizator Corina Negrea.
Radu Văcăreanu este profesor de siguranța construcțiilor la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), vicepreședinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
În perioada 2002-2008 a fost directorul Centrului Național de Reducere a Riscului Seismic, implementând Proiectul JICA (Agenția de Cooperare Tehnică a Japoniei) privind reducerea riscului seismic la clădiri și structuri în România.
Radu Văcăreanu a participat la proiecte internaționale și a coordonat proiecte naționale care vizează reducerea riscului seismic.
A publicat numeroase lucrări în jurnale și conferințe internaționale.
Din martie 2016 este rectorul Universității Tehnice de Construcții București.

 

Viorel Popa, membru al Departamentului de Construcții de Beton Armat din UTCB, a urmat stagii de specializare la Institutul de Cercetări pentru Clădiri din Tsukuba și la Tokyo University, Japonia, la Facultatea de Inginerie Civilă din Ljubljana și la Institutul Tehnic Superior din Lisabona.
Între 2002-2008, în cadrul unui proiect româno-japonez, a cercetat comportarea structurilor de beton armat sau zidărie la acțiuni seismice. Este membru fondator al proiectului Encipedia – Enciclopedie în Ingineria Civilă (http://www.encipedia.org/contributori/dr-ing-viorel-popa.html).