Dimensiunea științifică a artei: Iosif Kiraly – În secolul al XIX-lea fotografia nu era expusă ca lucrare de artă, ci mai degrabă ca un rezultat al tehnologiei
21 April 2021
Știința 360 – 21 aprilie 2021 – ”Efectele arderii deșeurilor solide rezidențiale asupra calității aerului”
21 April 2021

Cu Bună Știință: Ingineri în luptă cu cutremurele

Deși cutremurele periculoase sînt rare, ele sînt una dintre principalele amenințări la adresa unei clădiri.

Cum putem proiecta și ridica clădiri rezistente la cutremur? Cum sînt testate tehnicile de construcție și materialele folosite?

 

Miercuri, 21 aprilie, ora 19:00.

Link Zoom: https://us02web.zoom.us/…/tZAsdeqtrjovEtYis2pfJZFtm0RPK…

 

Vom încerca să răspundem la aceste întrebări cu trei ingineri constructori, specializați în proiectarea anti-seismică. Mihail Iancovici, Viorel Popa și Radu Văcăreanu sînt cercetători și cadre didactice în cadrul Universității Tehnice de Construcții București și au o îndelungată experiență în proiectarea și realizarea structurilor rezistente la cutremure de pămînt.

 

Viorel Popa, membru al Departamentului de Construcții de Beton Armat din UTCB, a urmat stagii de specializare la Institutul de Cercetări pentru Clădiri din Tsukuba și la Tokyo University, Japonia, la Facultatea de Inginerie Civilă din Ljubljana și la Institutul Tehnic Superior din Lisabona. Între 2002-2008, în cadrul unui proiect româno-japonez, a cercetat comportarea structurilor de beton armat sau zidărie la acțiuni seismice. De asemenea, Viorel este membru fondator al proiectului Encipedia – Enciclopedie în Ingineria Civilă.

Mihail Iancovici este preocupat de studierea dinamicii structurilor, de ingineria seismică și de cea a vîntului. Face parte din Centrul de Evaluare a Riscului Seismic (CERS) din UTCB și este președintele Asociației Române de Ingineria Vîntului. De asemenea, se ocupă de coordonarea tehnică a studenților care participă la Student Seismic Design Competition, eveniment organizat anual de Earthquake Engineering Research Institute (EERI), SUA.

 

Radu Văcăreanu este profesor de siguranța construcțiilor la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). De asemenea, Radu este vicepreședinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În perioada 2002-2008 a fost directorul Centrului Național de Reducere a Riscului Seismic, implementînd Proiectul JICA (Agenția de Cooperare Tehnică a Japoniei) privind reducerea riscului seismic la clădiri și structuri în România. Radu Văcăreanu a participat la proiecte internaționale și a coordonat proiecte naționale care vizează reducerea riscului seismic. A publicat numeroase lucrări în jurnale și conferințe internaționale. Din martie 2016 este rectorul Universității Tehnice de Construcții București.

 

Puteți sprijini acest proiect prin platforma Patreon: https://www.patreon.com/CuBunaStiinta

 

Ca de obicei, gazdele evenimentului sînt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival. Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări în direct pe pagina BSF.

 

Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.

Alexandru Toma Pătrașcu este fondatorul și directorul Bucharest Science Festival și autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (https://www.goodreads.com/…/54834633-povestiri-despre…), apărută de curînd la Editura Humanitas. După absolvirea Facultății de Electronică a Universității Politehnica din București a urmat programul de masterat în afaceri al The Open University, Marea Britanie, specializîndu-se ulterior în comunicare.