Vorba de cultură – CRISTIAN TEODORESCU
12 November 2018
Silent Poetry Party cu Jean-Lorin Sterian, grădini suspendate de endorfine literare, Ivan Patzaichin și copiii din Deltă. Vellant aduce experiențe și cărți însemnate la Gaudeamus 2018.
12 November 2018

Câteva motive să iubești viața, de Matt Haig – să vorbim deschis despre depresie

La 24 de ani, lumea lui Matt Haig s-a prăbușit. Nu reușea să mai găsească niciun motiv pentru care să iubească viața. Câteva motive să iubești viața este povestea adevărată a depresiei sale și a modului în care a reușit să depășească o boală care-l dusese în pragul sinuciderii.

 

Emoționantă, amuzantă și, în cele din urmă, optimistă, Câteva motive să iubești viața depășește granițele memoir-ului sau ale volumelor self-help, devenind o pledoarie pentru a trăi mai frumos și, mai ales, pentru a ne ajuta să găsim câteva motive bune ca să iubim viața. În capitole despre necunoscutele din mintea și corpul său, despre simptome, efectele medicamentelor, reacțiile celor din jur la depresie, lucruri la care să te gândești când ai atacuri de panică, lucruri care pot atenua sau accentua depresia, dialoguri imaginare între cel ce scrie cartea și cel care era atunci în episodul depresiv, Matt Haig își descrie experiența foarte personală pentru a-i ajuta pe cei care trec prin aceleași lucruri. 

 

„Nu este doar o carte de self-help, ci un răspuns personal, intens și creativ la o perioadă de criză profundă și relatarea felului în care un om s-a întors de pe marginea prăpastiei.“ The Guardian

„Eu chiar cred asta cu adevărat pentru că, într-o anumită măsură, citind și scriind mi-am găsit un fel de salvare din întuneric. Încă de când am realizat că depresia mințea cu privire la viitor, mi-am dorit să scriu o carte despre experiența mea, pentru a înfrunta direct depresia și anxietatea. Prin urmare, această carte își propune două lucruri: să diminueze stigmatizarea și – poate cea mai idealistă ambiție – să încerce, și chiar să și reușească, să-i convingă pe oameni că priveliștea cea mai frumoasă nu o vezi de la baza muntelui. Am scris asta fiindcă cele mai vechi dintre clișee rămân și cele mai adevărate. Timpul vindecă. La capătul tunelului chiar se află o luminiță, indiferent dacă o putem sau nu vedea. Și acolo se află mai multe lucruri bune decât crezi și mai multe finaluri fericite. Uneori, doar uneori, cuvintele pot să te elibereze.“ Matt Haig

MATT HAIG este autorul mai multor volume de succes, precum Reasons to Stay Alive (Câteva motive să iubești viața, Nemira, 2018), How to Stop Time (Cum să oprești timpul, Nemira, 2018), Notes from a Nervous PlanetThe Humans (Umanii, Nemira, 2016). Ca autor de cărți pentru copii și adolescenți, a câștigat Blue Peter Book Award, Smarties Book Prize și a fost de trei ori pe lista scurtă pentru Medalia Carnegie. În România au mai apărut la Editura Nemi cărțile pentru copii Un băiat numit Crăciun și Fetița care a salvat Crăciunul, iar a treia carte din serie, Eu și Moș Crăciun, este în curs de apariție. Volumele lui au fost traduse în peste 30 de limbi.