PORTRET: Grigore Alexandrescu – cel mai valoros fabulist născut pe pământ românesc
22 February 2021
Radu Paraschivescu, Valentin Naumescu, Ioana Pârvulescu, Sorin Ioniță – conferențiari la cea de-a patra ediție a festivalului Despre lumea în care trăim
25 February 2021

Celebrul poet Lawrence Ferlinghetti, fondator al librăriei City Lights, a murit la vârsta de 101 ani

 

 

Scriitor și fondator al librăriei City Lights din San Francisco și al editurii cu același nume, Lawrence Ferlinghetti a murit la vârsta de 101 ani. Lawrence Ferlinghetti este unul dintre reprezentanții generației “beat“, născută la jumătatea secolului trecut, puțin înainte de mișcarea hippie și de revoltele tinerilor din anii ’60 și mișcările contra Războiului din Vietnam, o generație care a adus schimbări majore în poezie. Dintre cărțile lui Lawrence Ferlinghetti amintim: “A Coney Island of the Mind“, “Where is VietNam? “, “The Secret Meaning of Things“, “Love Is No Stone on the Moon“, “Open Eye, Open Heart“, “Northwest Ecolog“. În 2019, la aniversarea de 100 de ani, Lawrence Ferlinghetti a publicat romanul autobiografic “Little Boy“.

 

Librăria și Editura City Lights, care difuzau operele scriitorilor din generația “beat“, au însemnat un punct de cotitură în literatura americană. Scrierile autorilor “beat“ au fost considerate uneori scandaloase de autorități, cum s-a întîmplat cu celebrul poem “Howl“ al lui Allen Ginsberg. Spre deosebire de celelalte librării din San Francisco, închise după ora 17.00 și în weekend, la City Lights era deschis șapte zile din șapte până târziu, spre miezul nopții. Se făceau lecturi, se discuta aprins despre literatură și politică. Mica librărie și editura care publica mai ales poezie au reușit să facă revoluție în literatura americană în a doua jumătate a secolului trecut.

 

Adela Greceanu a realizat un interviu cu Lawrence Ferlinghetti în 2001, în Grecia, la Ziua Internațională a Poeziei.