Tellarz, aplicația dedicată scriitorilor amatori
26 February 2018
Festivalul „Orașul și Literatura” (LOFEST)
27 February 2018

CONFLUENȚE – Critică literară, traduceri din literatura franceză și călătorie în lumea tablourilor

Ediția din 26 februarie 2018 a emisiunii CONFLUENȚE este una densă în întrebări și răspunsuri, în idei și preocupări ale invitaților noștri.

 

Modul în care în literatura noastră a luat naștere romanul, modul în care au funcționat, de multe ori complementar, proza scurtă și romanul ne ajută, de fapt să înțelegem chiar istoria literaturii române.” (Carmen Mușat)

Apariția unui volum consacrat literaturii de la noi, din perspectiva teoriei literare, este un prilej de punere a sa în dialog cu alte cărți similare din spațiul românesc și nu numai. „Frumoasa necunoscută” (Polirom, 2018), purtând semnătura lui CARMEN MUȘAT, poartă acest dialog nu numai cu respectivele volume, ci și cu noi, cititorii.

 

Unde se află și încotro se îndreaptă lumea în care trăim, fie că e vorba de România centenarului Marii Uniri, de o Europă în căutare de noi repere sau de starea omenirii la început de secol XXI? La această întrebare încercă să răspundă festivalul de conferințe și dialoguri culturale inițiat de Fundația Humanitas Aqua Forte, intitulat „Despre lumea în care trăim” și desfășurat pe scena Ateneului Român. Din acest festival, vă oferim un fragment din convorbirea lui VICTOR IERONIM STOICHIȚĂ cu ANDREI PLEȘU, convorbire ce dă seama de partea artistică a vieții noastre.

 

Verlaine este un poet foarte subtil. La el totul este sugestie, totul este trăire și îți trebuie o anumită experiență de lectură – mai ales a poeziei – ca să poți ajunge la acea încărcătură de inefabil a lui Verlaine.” (Octavian Soviany)

OCTAVIAN SOVIANY se declară ultimul verlairian din poezia românească de astăzi și semnează traducerea integrală a primelor cinci volume ale lui Paul Verlaine, adunate și tipărite sub titlul primului dintre acestea, publicat de poetul francez în 1866, „Poeme saturniene”. Cartea a apărut în 2017, la Casa de Editură Max Blecher din București.

 

Constantin Cristian Bleotu, Oana Georgiana Enăchescu și Eugen Lucan vă doresc AUDIȚIE PLĂCUTĂ!