Vocile memoriei: În actualitate
22 May 2022
Proza scurtă în duel. Sezonul cuțitelor japoneze la Cărturești Verona: dialog Răzvan Petrescu & Marius Chivu
23 May 2022

Cu Cristian Preda despre Victor Eftimiu, “robul succesului”

 

Ofițerii de Securitate l-au botezat Vasile. Tatăl său l-a numit Victor și obișnuia să-i spună: “Ce, crezi că daca te cheamă Victor, ai să ajungi Victor Hugo?“ Victor Eftimiu nu a ajuns, fără îndoială, Victor Hugo dar a avut parte de un trai mai mult decat confortabil de pe urma scrisului.

“Robul succesului. Viata politică a lui Victor Eftimiu sub șase constituții’’e o carte despre un scriitor născut în Albania, ca supus al unui unui sultan  și care a murit în România, ca supus al lui Nicolae Ceaușescu, care a scris enorm – teatru, poezie, proză – și care s-a bucurat până spre sfarsitul vietii, de un succes uriaș. Unii dintre criticii de azi spun că Victor Eftimiu are parte de uitarea pe care o merită. Cristian Preda a  reconstituit biografia acestui autor, elogiat dar și defăimat în exces, care a trait sub șase constituții, patru regi și apoi, într-o republică, mai întâi populară, apoi socialistă.

 

“Robul succesului. Viata politică a lui Victor Eftimiu sub șase constituții’’ de Cristian Preda apare, zilele acestea, la editura Humanitas și va fi prezentată publicului joia viitoare, la Cluj, și duminică, 5 iunie, la Salonul de Carte Bookfest. Anca Mateescu l-a invitat pe Cristian Preda la Revista Literară Radio.