Timpul prezent în literatură – Femeia, o istorie: „Al doilea sex” de Simone de Beauvoir
13 May 2022
Eseistul Valeriu Gherghel, la Drept de autor, despre lectură, cărți și cărturari
15 May 2022

Cum au ajuns oamenii specia dominantă pe Pământ – autoarea britanică Gaia Vince în dialog cu Cristian Presură

 

Editura Humanitas vă invită să urmăriți, în avanpremiera ediției a cincea a Festivalului de conferințe „Despre Lumea în care trăim”, un dialog pe care autoarea britanică Gaia Vince îl va purta cu Cristian Presură #live online luni, 16 mai, la ora 19.00. Volumul Focul, limbajul, frumusețea, timpul. Cum au depășit oamenii legile firești ale evoluției, a doua carte a Gaiei Vince și o sinteză extrem de bine scrisă a salturilor biologice, culturale, sociale, economice care au dus omenirea și întreaga planetă în antropocen, a fost publicată recent în colecția Știință.

Discuția va fi transmisă live pe paginile de Facebook Humanitas și Cristian Presură și pe canalele Youtube Humanitas și Cristian Presură.

GAIA VINCE este o cunoscută jurnalistă și realizatoare de emisiuni dedicate științei. Are dublă cetățenie, britanică și australiană, și a fost redactor la Nature și New Scientist, iar actualmente scrie pentru The Guardian și BBC. Prima ei carte, „Adventures in the Anthropocene: A Journey to the Heart of the Planet We Made”, scrisă în 2015, a primit premiul Royal Society Winton Prize for Science Books, fiind prima femeie care a câștigat această prestigioasă distincție.

Ce imbold misterios i-a împins pe strămoșii noștri hominizi să guste din pomul cunoașterii, să privească dincolo de zare, depășindu-și condiția și devenind creatori de artă, știință, civilizație? De ce nu s-au mulțumit cu fructele căzute din copaci, ci au călătorit tot mai departe, până în spațiul cosmic? Cum a fost cu putință ca urmașii lor să devină stăpânii cuvântului, ai focului, ai frumuseții, ai timpului și ai întregii planete, iar acum năzuiesc să preia chiar frâiele evoluției vieții? Gaia Vince ne oferă răspunsuri surprinzătoare în această nouă istorie a omului, făcându-ne să înțelegem că nu s-a spus încă totul, și nici nu se va putea spune. Doar cunoscând istoria biologică, socială, economică și culturală a speciei noastre ne vom înțelege pe noi înșine, ce ne separă și ce ne unește. ai, mai ales, vom reuși să ne integrăm armonios în noul superorganism global spre care evoluează omenirea, Homo omnis, omul total, omul atotputernic.

 

„În această epopee a evoluției omenești, Gaia Vince face salturi istorice amețitoare, întrezărind legături neașteptate între arheologie, antropologie, genetică și psihologie.“ — TOM WHIPPLE, Times of London

 

„Foarte bine informată cu privire la ultimele cercetări din domeniu, Gaia Vince ne invită într-un periplu plin de culoare prin istoria speciei noastre, de la Big Bang la iminenta epocă a hipercooperării.“ — RICHARD WRANGHAM, profesor de antropologie la Universitatea Harvard

—-

Seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice „Despre lumea în care trăim” este organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA. Ediția din acest an, care se va desfășura în perioada 21-24 mai la Ateneul Român, își propune să aducă în fața publicului, la fel ca în edițiile precedente, teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte.

Sâmbătă, 21 mai, ora 17.00

Conferință susținută de GAIA VINCE, cu tema „Cum au depășit oamenii legile obișnuite ale evoluției?”, urmată de un dialog cu Corina Negrea. 

Oamenii sunt o forță a naturii care schimbă fața planetei. Între timp, cimpanzeii, rudele noastre cele mai apropiate, aflați acum în pericol de dispariție continuă să-și ducă viața așa cum au făcut-o vreme de milioane de ani. Și totuși am evoluat prin același proces. Gaia Vince susține că oamenii de astăzi sunt rezultatul coevoluției genelor, mediului înconjurător și culturii. Acum, că am transformat lumea, noi ce vom deveni oare?

Biletehttps://eventbook.ro/other/bilete-despre-lumea-in-care-traim-cum-au-depasit-oamenii-legile-evolutiei

Programul complet al conferințelor și bilete pe Eventbook, aici: https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim