PROIECTE RADIO ROMÂNIA LA GAUDEAMUS
16 November 2017
TIMPUL PREZENT ÎN LITERATURĂ – invitați, Andreea Răsuceanu și Augustin Cupșa
17 November 2017

De la Verona la… Mizil – „Romeo și Julieta la Mizil”-XI

 

Continuă până pe 10 decembrie înscrierile pentru ediția a XI-a a festivalului internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”. Detalii pe www.romeojulietalamizil.ro Cei care nu au internet pot trimite prin poştă pe adresa: prof. Laurenţiu Bădicioiu, Liceul Teoretic „Gr. Tocilescu”, str. N. Bălcescu, nr.131, Mizil, Prahova, cod 105800, cu menţiunea: pentru „Romeo şi Julieta la Mizil”, ed. a XI-a. Creațiile trimise nu trebuie să fi fost publicate pe hârtie sau postate pe internet până pe 27 ianuarie 2018. Elevii care participă și se situează cel mai bine în clasamentul general vor fi recompensați cu premii speciale de către organizatori. Ca element de noutate pentru anul acesta, la secțiunea Poezie vor fi trimise trei creații, dintre care una va fi obligatoriu cu rimă. La festival se ot înscrie tinerii români… de orice vârstă, de pretutindeni, indiferent dacă sunt scriitori consacrați sau debutanți. Premiile sunt de 3200 de lei pentru cele două secțiuni.

Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil” a început în 2007, la 100 de ani de la publicarea comediei omonime, autor fiind mizileanul George Ranetti. Toate edițiile au avut loc la L.T.„Grigore Tocilescu”. Invitații de onoare ai ediției a XI-a sunt: prof.univ.dr ȘTEFAN CAZIMIR, cvasi-prezent la Mizil la cele zece ediții de până acum și conf.univ.dr. DANIEL CRISTEA-ENACHE.

Coordonatori sunt prof. Laurențiu Bădicioiu, ec. Claudiu-Remus Minea și prof. Victor Minea.

Festivalul este susținut de Fundația culturală „Romeo și Julieta la Mizil”

Nicolae Dabija

Mizilul a fost câteva zile capitala Poeziei româneşti. Nichita Stănescu spunea: În materie de poezie România este un mare imperiu. Mizilul e o urbe care face parte din acest imperiu. L-aş numi în context un oraş imperial. (VI)

Solomon Marcus

Festivalul de la Mizil, în Zona lui Caragiale, se cuvine a deveni o Zi a Humorului, în care să trecem în revistă starea humorului în România actuală. Humorul în educaţie şi în viaţă e ca sarea în bucate. Fără humor, viaţa e searbădă. Felicitări Mizilului, pentru contribuţia sa la Salvarea Humorului! (VI)

Sorin Roșca Stănescu

La Liceul Grigore Tocilescu” s-a petrecut ceva magic. Ceva normal într-o lume care fierbe. (V)

Ecaterina Andronescu

E o întâmplare pe care n-ai cum s-o uiţi. E prima dată când vin şi, dacă mă mai invitaţi sau nu, eu promit că o să „recidivez” fiindcă, realmente, ce se întâmplă aici, la Mizil, e aproape un miracol. (VI)

Sorin Preda

Într-o dimineaţă de iarnă, la Mizil, la cel mai tare concurs de umor din ţară

Într-o lume bântuită de însingurări şi ură, cel mai frumos şi minunat lucru este ca, măcar o dată pe an, preţ de câteva ore, să le oferi omenilor şansa de a zâmbi împreună. Şansa de a scăpa de spaime şi alte amintiri urâte prin râs; prin inteligenţă şi detaşare senină, de om superior. Om păţit, încercat şi trecut prin multe, cum se prezintă obişnuitul locuitor al Mizilului. (VI)

Lucia Olaru Nenati

S-a întâmplat să mă aflu exact în epicentrul Codului Roşu, căci vorba aia, parafrazată după Cronicar şi atât de valabilă azi:Bietul om sub …Coduri”. De ce m-am aflat acolo? Dând curs invitaţiei de-a participa şi la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Romeo şi Julieta la Mizil” cel care, excepţional organizat, la Liceul „Gr.Tocilescu” din Mizil, a crescut an de an, ajungând să numere mult peste 500 de concurenţi din 18 ţări şi circa 2500 la toate ediţiile. (VII)

Christian Crăciun

Mă încântă ce se întâmplă la Mizil: salvarea prin cultură. Pare o utopie de intelectual palid, dar sunt convins că, pe termen lung, victoria e de partea mizilenilor ca entitate. Evenimentul are rezonanță națională (includ Chișinăul) și trebuie luat ca studiu de caz

Marian Avramescu-„Julieta și Romeo”(să mă ierte Mr. Shakespeare, cultura română așează pe soclu mai întâi femeia) made by Mizil, pentru mine este în primul rând o revelație, un succes de proporții. (IX)

Daniela Vlădescu

Este o binecuvântare să întâlnești Oameni minunați, devotați Artei, Culturii, Binelui și Frumosului. Toate s-au petrecut la Mizil, cu mai multă încărcătură emoțională decât în multe mari metropole, cu oameni entuziaști și talentați, cu organizatori debordând de energii pozitive, cu participanți emoționați și receptivi la poezie și umor fin. (X)

George Stanca

Cunosc alt Mizil. Opus. Real. Cultural. Și nu de ieri. Găzduiește de ani buni unul dintre cele mai serioase și ”grele” intelectualmente festivaluri de poezie și epigramă din țară. Cu prezențe de academicieni, oameni de spirit din țară și din cealaltă Românie zisă Riepublika Moldova. Crede-mă, e o mândrie românească, acest ”Romeo și Julieta la Mizil”. O frumoasă, delicată cicatrice a urbei… Ținute de directorul liceului și profu’ de română.