‘Geamantanul cu cărți’, la Hunedoara
17 October 2016
DOCUMENTAR: 55 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sadoveanu
19 October 2016

Dialog poetic cu Aase Berg, Elisabeth Berchtold si Johannes Göransson la ICR

Vineri, 21 octombrie 2016, ora 19:00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti), va avea loc un dialog despre scena poetica din Suedia si America, avandu-i invitati pe scriitorii Aase Berg, Elisabeth Berchtold si Johannes Göransson. Moderator: Razvan Tupa. Acest dialog deschide seria de evenimente Nights in White Satin – o forma capricioasa de poezie, editia a VII-a, care va avea loc in perioada 21-23 octombrie 2016. Parteneri: Institutul Cultural Roman si Ambasada Suediei Bucuresti. Coordonatori si initiatori NWS: Iulia Militaru si Andra Rotaru.

Evenimentul de poezie si performance Nights in White Satin – o forma capricioasa de poezie a luat fiinta in anul 2011, dintr-o nevoie de a pune fata in fata poeti consacrati si poeti tineri, dar totodata pentru a familiariza publicul cu astfel de modalitati de a face poezie si, in acelasi timp, pentru a crea un spatiu de desfasurare pentru zona poetica performativa, mai putin cunoscuta in Romania.

Elisabeth Berchtold (Suedia) s-a nascut in 1971. Poemele ei au aparut in numeroase reviste suedeze. Volumul de debut, Marialucia (Norstedts, 2012), a fost extrem de bine primit de cititori si critica literara suedeza, fiind considerata una dintre scriitoarele de top din ultimii ani. A participat, printre altele, la workshopul de traduceri organizat de ICR Stockholm, in 2015. In 2016, i-a aparut volumul Kära Svan, editura Norstedts.

Aase Berg (n. 1967) este poeta si critic suedez, recunoscuta la nivel mondial. A fost printre fondatorii Grupului Suprarealist din Stockholm, in 1986. Incepand cu anii ’90, ea devine una dintre vocile cele mai puternice ale liricii suedeze contemporane. A publicat majoritatea volumelor sale la Bonnier, cea mai prestigioasa editura din Suedia. Si-a facut debutul in proza cu Perversioner: 12 noveller om avvikelser, volum publicat la Vertigo, iar in poezie cu Hos rådjur. Aase Berg a fost editor al revistei Bonniers Litterära Magasin (BLM), critic literar al ziarului Expressen si colaborator al altor reviste suedeze.

Dintre volumele publicate: Hos rådjur: prosadikter (Stockholm: Bonnier Alba, 1997), Mörk materia (Stockholm: Bonnier, 1999); Forsla fett: dikter (Stockholm: Bonnier, 2002); Perversioner: 12 noveller om avvikelser, ed. Viktoria Jäderling (Stockholm: Vertigo, 2003); Uppland: dikter (Stockholm: Bonnier, 2005); Remainland: Selected Poems of Aase Berg, traducere de Johannes Göransson (Tuscaloosa: Action Books, 2005); With Deer, traducere de Johannes Göransson (Boston: Black Ocean, 2009); Hackers (Albert Bonniers Förlag, 2015).

Poet si traducator, Johannes Göransson (n. 1973) a emigrat, impreuna cu familia sa, din Skåne, Suedia, in Statele Unite la varsta de 13 ani. Continua sa mentina un contact strans cu poezia suedeza, traducand autori din suedeza in engleza, publicandu-i in reviste din Statele Unite si la propria editura, Action Books. A studiat la Universitatea din Minnesota, a urmat cursurile MFA-ului de la Iowa Writers` Workshop, iar doctoratul – la Universitatea din Georgia. Este autorul mai multor carti, printre care Haute Surveillance (2013), Entrance to a colonial pageant in which we all begin to intricate (2011), si Dear Ra (A Story in Flinches),2008. A tradus Dark Matter (2012), de Aase Berg,Transfer Fat (2012), Remainland: Selected Poems of Aase Berg (2005) si Ideals Clearance, de Henry Parland (2007). Johannes Göransson este interesat de abordari ale scrisului care transgreseaza limitele textului si totodata pune in fundal demarcatiile acestuia. Impreuna cu sotia sa, Joyelle McSweeney, Göransson coediteaza editura Action Books, iar cu John Woods publica jurnalul online Action, Yes. Este profesor la Universitatea Notre Dame, Indiana, USA.

Evenimentul se va derula in limba engleza. 

Evenimentul va continua sambata, 22 octombrie 2016, ora 19:00, la Libraria Carturesti (Strada Pictor Arthur Verona 13-15, Bucuresti), cu primul performance poetic Nights in White Satin – o forma capricioasa de poezie, invitati: Elisabeth Berchtold, Aase Berg (Suedia), Johannes Göransson (SUA), Sebastian Big, Raluca Boboc, Anca Bucur, Iulia Militaru, Octavian Perpelea (Romania). Moderator: Razvan Tupa. Duminica, 23 octombrie 2016, ora 20:00la Gallery (Str. Leonida nr. 9-11, Bucuresti), va avea loc al doilea modul al acestei editii, invitati: Elisabeth Berchtold, Aase Berg (Suedia), Johannes Göransson (SUA),Monica Manolachi, Felix Nicolau, Razvan Pricop, Andra Rotaru. Moderator: Ciprian Macesaru.

Nights in White Satin – o forma capricioasa de poezie va beneficia si de o documentare video, precum si de o expozitie fotografica, care vor fi prezentate in revista online Writing ACT.