China devine cea de-a treia țară care colectează probe de sol lunar
11 December 2020
Exploratorii lumii de mâine: Cătălin Badea-Gheracostea membru al Uniunii Scriitorilor din România
11 December 2020

Dimensiunea științifică a artei: ArchaeaBot – o formă de viață postapocaliptică 

Bazați pe cele mai recente cercetări asupra unui grup de organisme unicelulare, numite archaea, despre care se crede ca sunt cea mai veche formă de viață de pe Pământ,  combinat cu cele mai noi inovații din domeniul Inteligenței artificiale și machine learning, doi artiști britanici: Ana Dumitriu și Alex May au încercat să creeze ultima specie care va supraviețui la sfârșitul lumii. Un robot care imită acea formă de viață primordială, pe care ei l-au denumit ArchaeaBot.

Lucrarea a rezultat în urma unei rezidențe de o lună în Spania în cadrul LABoral – European Media Art Platform, o structură care încurajează colaborarea între artiști și cercetători. Primul prototip a fost expus la festivalul Ars Electronica în 2018.

Anna Dumitriu – Este vorba despre cum va renaște viața după momentul post-singularitate și în urma unei schimbări climatice majore. Am ales ca reprezentare, Archaea, cea mai veche formă de viață care există încă pe planetă. Archaea seamănă foarte bine cu o bacterie, dar ultimile cercetări au dezvăluit ca ADN-ul ei este mai asemănător cu formele de viață superioare decât cu acela al unei bacterii.

Cele mai multe specii de Archaea trăiesc în medii foarte vitrege. Au fost găsite în izvoarele fierbinți de origine vulcanică din Parcul Yellowstone. Noi am lucrat cu Amanda Wilson de la Imperial College care studiază la microscop modul cum această microviețuitoare își folosește ”coada” pentru a se deplasa prin mediu. Este destul de ciudat cum își rotește, ceea ce noi numim ”coada” pentru a produce propulsia pentru deplasare. Dacă înțelegem acest fenomen, am putea produce un robot de dimensiuni moleculare care să se deplaseze prin fluidele corporale spre celule maligne, de exmplu. Cu alte cuvinte ar putea avea aplicații medicale.

Știți deja obsesia mea pentru bacterii, de asemenea sunt fascinată de Inteligența artificială și viața artificială. Așadar lucrarea noastră ArchaeBot este despre roboți și viața microscopică. Ne-am jucat cu această idee și cu această distopie.

Mihaela Ghiță: Archaea, această formă de viață care datează de la începutul vieții pe Pământ a fost clasificată inițial, ca bacterie. Dar această clasificare este acum depășită și se știe că archaele sunt diferite atât de bacterii cât și de eucariote.

Tolerează foarte bine mediul acid și temperarturile foarte înalte, deci poate supraviețui într-un mediu supraîncălzit sau suprapoluat în care planeta noastră ar putea ajunge. Anna Dumitriu și Alex May au conceput acest robot inspirat  de archaea, un robot care teoretic ar putea constitui o viitoare formă de viață, într-o lume post-apocaliptică

Dacă nu puteți ajunge la Cluj, să vedeți pe viu roboțelul post apocaliptic, vă invit să accesați  pagina de internet annadumitriu.co.uk unde este postat un video fascinant cu și despre ArchaeaBot.  Alex May te rog să ne dezvălui partea tehnologică a lucrării ArchaeaBot.

Alex May – Corpul acestei ”viețuitoare” robotice este un print 3D, proiectat în urma observațiilor făcute la microscop pe archaee.

În interior conține un mic motoraș, un computer minuscul și senzori care detectează temperatura apei și direcția de deplasare. Aceste date alimentează computerul care ”comandă” deplasarea acestei viețuitoare robotice prin apă. Într-un fel ArchaeaBot ”percepe” și ”învață” mediul în care se deplasează ca urmare nu repetă la nesfârșit aceeași mișcare. Dă senzația de ceva viu. Desigur, am adaptat o metodă prin care să protejăm de apă interiorul electronic. De asemenea fiind o ”viețuitoare” robotică ce se mișcă autonom prin apă, a trebuit să mă gândesc la o variantă care nu presupune un fir de alimentare cu curent electric.

Până în data de 12 decembrie, lucrarea ArchaeaBot poate fi văzută în vitrinele fostului Hotel Continental din Cluj Napoca, unde se află instalata Expoziția EFECT de la Micro la Macro, organizată de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Quantum Questions.

Interviu cu Anna Dumitriu  și Alex May

https://www.alexmayarts.co.uk/portfolio/archaeabot/

https://annadumitriu.co.uk/portfolio/archaeabot/

ArchaeaBot: A Post Singularity and Post Climate Change Life-form