Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – Laser trip – experimentul care a transformat lumina în sunet
14 June 2021
Pastila antistres – Miturile unei relații de cuplu
15 June 2021

Dimensiunea științifică a artei: Aura Bălănescu –  Există filosofi care spun că într-un viitor post-solar omului nu-i va mai fi de folos corpul său

 

”Sunt un artist media care lucrează la limita dintre artă, știință și tehnologie” sunt cuvintele cu care te întâmpină situl Aurei Bălănescu. A studiat sculptura la Universitatea de Arte din Timisoara, a intuit dimensiunea imaterială a sculpturii și a scos obiectul sculptural din  tridimensionalul  lumii noastre și l-a plasat în lumea virtuală a mediului digital. Teza de doctorat la care a lucrat aproape 10 ani se referă la ”sculptura noilor media” acea sculptură care nu se face nici în piatră, nici în lemn, ci în acel mediu oferit de computer, de proiecțiile video, de internet, în ultimă instanță, cum spune chiar ea ”sculptura media”.

Acum este preocupată de impactul tehnologiei asupra conștiinței și consideră că prin intermediul realității virtuale  omul este complet imersat în interiorul lucrării de artă, reprezentarea artistică ajunge să devină colaborativă cu privitorul iar privitorul ajunge să intre în interiorul imaginii.

Foto: lucrarea Manuspectrum, expoziția Fusion AIR – structuri convertibile, 2021.

Credit foto: Tudor Popa

Interviu cu Aura Bălănescu – artist multi media. www.aurabalanescu.ro

Realizator Mihaela Ghiță