Dimensiunea științifică a artei: Sabina Suru –  Laboratorul de intimitate artificială
21 June 2022
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 23 iunie 2022 – Aurelian Crăiuțu: Astăzi asistăm la criza democrației liberale (…) și la ascensiunea democrației iliberale
23 June 2022

Dimensiunea științifică a artei: Cătălin Crețu – Inteligența artificială începe să ne cunoască pe noi oamenii, dar e cazul ca și noi să o cunoaștem pe ea

 

Tehnologia poate să îți dea idei, trebuie doar să o provoci, afirmă invitatul meu de astăzi, muzicianul Cătălin Crețu, unul dintre cei 4 artiști ai proiectului The Somatist the Enthropist and the Skeptic. Un proiect de tip laborator care timp de o săptămână a provocat vizitatorii   să devină donatori de date.

În cadrul Laboratorului de intimitate artificială, acolo unde ți-ai putut face un selfie asistat de un algoritm de tip inteligență artificială, ce prelucra fotografia în așa fel să semene cu stilul fotografiilor Sabinei Suru, acea fotografie avea și o componentă sonoră, imaginea era convertită în sunet. Un fel de traducere, într-un limbaj sonor, a datelor de tip 0 și 1 din limbajul computerului.

Proiectul The Somatist, the Entropist and the Skeptic este inițiat de Asociația Qolony și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

https://www.facebook.com/groups/1036275116964248

www.qolny.eu

Interviu cu Cătălin Crețu, muzician

Realizator Mihaela Ghiță

Foto realizată în Laboratorul de intimitate artificială.