Bogdan Antonescu, dr.fiz, expert in fenomene severe în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE 2000), Laboratorul de teledetecție a fost invitatul ediției de astăzi a emisiunii Știința 360.
15 January 2020
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe
16 January 2020

Dimensiunea științifică a artei – Ce se întâmplă când nevăzutul devine vizibil?

”Oamenii de știință sunt destul de puțin vizibili prin comparație cu artiștii, dar ca și artiștii, lucrează cu concepte și idei, sau chiar lucrează cu nevăzutul, în încercarea de a explica lumea în care trăim.” Afirma Miruna Amza într-un interviu înregistrat în urma  rezidențelor artistice din institutele de cercetare de la Trieste-Italia, încheiate cu o expoziție în luna octombrie anul 2019.

”The Unseen” – expoziția care a avut loc în Cluj- Napoca, a reunit lucrările celor 5 artiști participanți la rezidențe.

Expoziția The Unseen deschisă pe 19 octombrie la Galeria Reflex, din Cluj-Napoca prezintă lucrările rezultate din rezidența de tip Art meets Science din Trieste, Oraș European al Științei 2020.

Expoziția încheie programul de cercetare, rezidență și perioadă de producție a artiștilor Ioana Trușcă (București), Lucian Indrei (Cluj-Napoca), Maria Băcilă (Vienna), Hybrid Lab | Eranio Petrușka și Ana-Bianca Tudorică (Cluj-Napoca) și a grupului de arte performative AJARIOT.

Institute partenere ale programului sunt SISSA Internațional School for Advanced Studies, Elettra Sincotrone Trieste, ICTP Internațional Center for Theoretical Physics, ICGEB Internațional Centre for Genetic Engineering and Biotechnology. 

Rezidențele anuale Scientifica sunt locul unde arta întâlnește știința iar experiența comună a participanților rezultă dintr-o naturalețe și curiozitate comună, o expresie fundamentală a nevoii noastre de a înțelege mai mult, de a vedea mai mult decât ceea ce este vizibil.  Programul a presupus susținerea mobilității culturale și a unui context de dialog  interdisciplinar și intercultural dintre cercetători, artiști, autorități locale și operatori culturali provenind din medii și țări diferite. 

Expoziția The Unseen prezintă lucrările și noile valențe expresive de tipul intervenție critică, experimentare artistică sau ludică a artiștilor participanți în rezidența:

Interviu cu Miruna Amza președinta Asociației Știentifica

Realizator Mihaela Ghiță