Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe Cristian Presură – Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe
15 October 2020
SpaceX va lansa o nouă capsulă Dragon încărcată cu provizii și experimente științifice
16 October 2020

Dimensiunea științifică a artei: Elena Badea – Istoria civilizației poate fi scrisă și prin istoria materialelor pe care oamenii le-au folosit

Cu 4000 de ani înainte de Hristos egiptenii produceau culori prin încălzirea pământurilor și a nisipului, așa au obținut verdele de malahit și roșul cinabru, prin incălzirea sulfului și a mercurului, chinezii au făcut culoarea roșu vermillon, albul perfect opac a fost ”inventat” în Grecia, o substanță destul de toxică la care, de altfel, s-a și renunțat (carbonatul bazic de Pb). Abia prin secolul al 18-lea s-a ajuns la coloranții de sinteză și vopsele, mult mai puțin rezistente în timp, decât  pigmenții minerali.

Episodul de astăzi este destinat pigmenților, substanțe colorante de origine minerală, spre deosebire de coloranții naturali care au origine biologică.

Invitata mea este Elena Badea dr. chimist la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie din București.

Credit Foto: Dan Bradyhttps://www.flickr.com/photos/11853009@N07/1382064216/ Pigments for sale on market stall, Goa, India.

Realizator Mihaela Ghiță