Buletin cosmic – Elicopterul Ingenuity a efectuat primul său zbor pe Marte
23 April 2021
ȘTIINȚA 360 – COVID, O PANDEMIE ÎN DESFĂȘURARE
23 April 2021

Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – A scanner darkly – Viziuni întunecate (2006) – regia Richard Linklater

 

Recomandarea pentru acest sfârșit de săptămână se îndreaptă către un film de animație inspirat de un roman SF scris de Philip K. Dick. 

Personajul principal întruchipat de Keanu Reeves, este un spion infiltrat în rândul unei comunități de tineri drogați cu o substanță, denumită substanța D, considerată a fi produs o epidemie în rândul acestora.

Ca să nu fie recunoscut, acesta poartă un costum special, de bruiaj, care îl protejează chiar și de cele mai recente tehnici de recunoaștere vocală și facială, date de inteligența artificială. Costumul este creat pentru a reprezenta 1,5 milioane de fragmente imagistice ale unor copii, barbați sau femei de diferite vârste, ceea ce îl transformă, pe cel care poartă acest costum, în personajul universal.

”Viața mea depinde de acest costum, fără el, aș apărea ca un drogat.” este una din replicile eroului principal.

Filmul vorbește despre izolare, solitudine , ură și suspiciune, date de consumul acestei substanțe D, care dă dependență.

Faptul că eroul principal are această fluiditate în a trece dintr-un personaj în altul, la adăpostul unei măști care nu îi dezvăluie identitatea, permițându-i să facă judecăți de valoare, să influențeze oamenii în decizii, asta, pe mine, mă face să mă gândesc la paravanul pe care îl oferă rețelele de socializare. Ești acolo cu orice identitate făcând afirmații dar niciodată nu ești cel care ești cu adevărat.

Regizorul Raul Pahonea , colaboratorul nostru ne oferă cheia lui de vizionare a filmului A scanner darkly – Viziuni întunecate. Un film din anul 2006 în regia lui Richard Linklater.

Rubrică realizată de Mihaela Ghiță în colaborare cu regizorul Raul Pahonea