Savantgarde #108
8 May 2020
Asociația Română de Terapii în Autism și AHDH ne invită la Festivalul Familiei #Romania se vindeca împreună!
11 May 2020

Dimensiunea științifică a artei: Irina Marinescu – dansul ca explorare somatică asistată de senzori programabili – EP. 1

Când am început să fiu interesată de de Dimensiunea științifică a artei, acum aproape 10 ani, am înțeles că știința poate fi inspirație pentru artiști și tehnologia un mediu de exprimare. De aici vine și denumirea acestui gen de artă contemporană – arta noilor media – arta care se exprimă în și prin medii până de curând, neconvenționale (vorbim aici nu doar despre realitatea virtuală și augmentată ci și de acum, bătrânul internet, arta asistată de calculator sau creată de computer și această enumerare nu epuizează nici pe departe varietatea de medii în care arta poate fi exprimată).

Ce vreau să spun este că la vremea când am identificat artele care se pot exprima prin tehnologie, dansul era singurul rămas genuin, era doar o exprimare a dansatorului folosindu-se de propriul corp și atât. Lucrurile s-au schimbat între timp și aflăm de la Irina Marinescu cum se împletește dansul cu neuroștiința și cu tehnologia, cu senzorii programabili și exprimarea emoțiilor.

Despre dans, tehnologie, emoții și neuroștiință maine la rubrica Dimensiunea științifică a artei, cu episodul al doiela din interviul în serial cu Irina Marinescu.

Foto din arhiva Irina Marinescu

Interviu cu Irina Marinescu – danasatoare și performer.

Realizator Mihaela Ghiță