Știința 360 – David Julius and Ardem Patapoutian sunt cei doi laureți ai premiului Nobel pentru categoria Medicină sau fiziologie pe anul 2021
4 October 2021
Pastila antistres: Tulburările de învățare la copii
5 October 2021

Dimensiunea științifică a artei: O privire asupra artei și artiștilor care au creeat extravagantul spectacol de deschidere al Jocurilor olipice de vară, Tokyo 2020 –  ep. 1

 

Declar deschise Jocurile Olimpice de la Tokyo, care celebreaza cea de a  XXXII-a Olimpiadă a erei moderne.

Au fost cuvintele rostite de Împăratul Naruhito la deschiderea Olimpiadei de vară 2020, amânată un an din pricina pandemiei COVID 19.

Declar și eu deschisă seria rubricilor Dimensiunea științifică a artei, în care vorbim despre artă în termenii științei și tehnologiei contemporane dar și invers, despre știință și tehnologie în termenii artei contemporane.

Pandemia a amânat acest festival al sporturilor, așa cum s-a mai întâmplat de 3 ori în istorie, în 1916,  1940 și 1944, când din pricina celor 2 războaie mondiale Jocurile Olimpice nu s-au desfășurat în anii în care fuseseră programate.

Capitala niponă este pentru a doua oară gazda Jocurilor Olimpice de vară, după ediția din anul 1964 când declarația de deschidere a fost rostită de Hirohito, bunicul actualului Împărat.

De ce vorbim despre un festival sportiv la rubrica Dimensiunea științifică a artei.

De fapt nu despre sporturi vorbim, ci despre artiștii din spatele extravagantei ceremonii de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020.

***

Celebrarea pictogramelor a fost parte a spectacolului de pe marele stadion. Anul 1964 a fost nu doar anul primei olimpiade pe tărâm asiatic, nu doar anul mult așteptatei olimpiade nipone, suspendată în 1940 din motive politice. Japonia tocmai ce invadase China. Ci și anul unei revoluții în design-ul mondial.

A fost pentru prima dată când s-au folosit pictograme pentru a sugera sporturile aflate în competițiile olimpice. Marea provocare era ca japonezii, să se adreseze unei audiențe globale fără a se folosi limbajul scris. Ei au înțeles faptul că toți turiștii ne-vorbitori de japoneză, care vor veni în Tokyo vor fi nevoiți să se orienteze într-un oraș în care scrierea este departe de a fi familiară.

Așa că designerii japonezi: Masaru Katzumie ca director artistic și Yoshiro Yamashitaau ca grafic designer au venit cu ideea creeării a 20 pictograme pentru diferitele sporturi și încă 39 de pictograme pentru informații generale.

Acesta a fost anul de naștere al acestui limbaj de comunicare prin desene simple sugestive, intuitive, ușor de înțeles.

Dacă vreți să știți, japonezii sunt cei care au inventat pictogramele de pe ușa toaletelor pentru bărbați și femei.

Noutatea de anul acesta a fost că, pentru prima dată în istoria pictogramelor olimpice, acestea au fost în mișcare. Creatorul lor, designerul Masaaki Hiromura, împreună cu echipa lui, au lucrat timp de 2 ani pentru a ajunge la acest grad de rafinare a imaginilor care au fost date publicității în 2019.

”Prin aceste pictograme, am încercat să exprim frumusețea atleților în toată dinamica ei, respectând, în același timp, moștenirea lasată de pionierii industriei japoneze de design, pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 1964.” A declarat Hiromura în comunicatul de presă.

Realizator Mihaela Ghiță