Pastila antistres: Terapia narativă
2 March 2021
REZISTENȚA LA ANTIBIOTICE, UN RISC ÎN CREȘTERE ÎN TIMPUL PANDEMIEI DE COVID-19
2 March 2021

Dimensiunea științifică a artei: PERSPECTRUM sau Universul într-un vârf de ac

 

PERSPECTRUM aduce în senzorial ceea ce este imposibil de văzut, de auzit, de simțit: particulele subatomice, de energie înaltă venite din cosmos de la mii de ani lumină. Muzicianul pregătește o instalație complexă care propune un joc între micro și macro, între universul subatomic și cel cosmic și aduce aceste două extreme în galeria de artă la scară umană, la nivelul percepțiilor.  Această expandare de la ceva minuscul la ceva mare sugerează forma unui con, și Cătălin Crețu a găsit în cercetarea lui artistică mai multe astfel de ”conuri”.

 

Cătălin Crețu a realizat această lucrare în anul 2018 în cadrul proiectului FUSION finanțat de Fundația9. Proiectul FUSION a adus împreună 4 artiști ci cercetători din 4 institute de cercetare. Cătălin Crețu a colaborat pentru realizarea lucrării Perspectrum cu Gina Isar, dr. în astrofizică de la Institutul de Științe Spațiale și cu Marian Zamfirescu dr. în fizica laserilor de la Institutul de Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor.

Interviuri cu: Cătălin Crețu – muzician, cadru didactic la Universitatea de Muzică, dr. astrofizician Gina Isar – cercetătoare la Institutul de Științe Spațiale, dr.fiz. 

Realizator Mihaela Ghiță