REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?
30 May 2020
Se redeschide Casa experimentelor!
1 June 2020

Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – Deep sound of Maramureș un proiect muzical bazat pe un studiu antropologic

În anul 2014 Peter Gate, un tânăr antropolg din Baia Mare pornea un amplu proiect de cercetare antropologică a sunetelor di zona rurală a acestei regiuni. Proiectul său și muzica pe care a realizat-o prin prelucrare electronică au atras atenția lumii academice, atât celei românești, cât și celei internaționale. Printre cei care s-au implicat în cercetările lui Peter Gate se numără profesorul Lee Blackstone, de la catedra de antropologie a Sociology State University din New York, care a inclus aceste cercetări în propriul studiu tematic și, totodată, a lansat un curs cu acest nume, The Deep Sound of Maramures, la Universitatea din New York.

The Deep sound of Maramureș, este un proiect cultural aplaudat la Paris, Haga și New York, iar în 2017. Robbie Douek, vice-președintele The Walt Disney Company, la Steve Wozniak, co-fondatorul (alături de Steve Jobs) Companiei Apple si inventatorul computerului personal, sau Tom Standage, director adjunct al prestigiosului The Economist s-au aflat în audiența concertului susținut în seara de gală a IAA Global Conference Bucharest din 2017.

Sunetele, pornite de la instrumentele tradiționale, sunt prelucrate și transformate, conduse către corespondenții lor contemporani, creați cu ajutorul celor mai noi tehnologii.

Credit foto: Hanna Pap

Interviu cu Peter Gate – fondatorul Deep sound of Maramureș și Deep sound of space

Realizator Mihaela Ghiță