Știința 360 – 14 aprilie 2021 –  World Quantum Day
14 April 2021
Știința 360 – 15 aprilie 2021 – Vaccinuri cu adenovirusuri
15 April 2021

Dimensiunea științifică a artei: Simona Deaconescu – Choreomania sau epidemia de dans

 

O femeie, nevastă onorabilă, aflată în mediavalul Strasbourg 1518, iese în stradă și începe să danseze pana la epuizare. După câteva ore de odihnă se trezește și o ia de la capăt. A fost cea care a dat startul unei epidemii de dans, sau cum anumit-o Paracelsus la vremea aceea Choreomania, când timp de aproape jumătate de an, sute de oameni, femei, bărbați și chiar copii, dansau compulsiv pe străzi, până la epuizare. De-a lungul istoriei au fost mai multe astfel de epidemii de dans, dar cea din 1518 a rămas în istorie drept choreomania. 

Simona Deaconescu, invitata mea din această săptămână, coregrafă și regizoare este interesată de acest fenomen l-a transpus într-un spectacol de dans documentar.

Invitata mea din această săptămână este Simona Deaconescu, coregrafă și regizoare. 

Ea explorează corpul în scenarii posibile, în care corpul întâlnește tehnologia, iar coregrafia se extinde dincolo de natura corpului uman. Ea examinează constructe sociale la frontiera între realitatea obiectivă și ficțiune, uneori cu ironie, alteori chiar cu umor negru.

Simona Deaconescu este absolventă a Universitatii de Arta Teatrala și Cinematografie specializarea Coregrafie. În anul 2014 a fondat Tangaj Colectiv și imediat, în anul următor este co-fondatoare a Festivalului Bucharest dance Film Festival.

Fotografii din arhiva Simonei Deaconescu.

Interviu cu Simona Deaconescu, coregrafă și regizoare.

https://www.tangajdance.com/simonadeaconescu/

Realizator Mihaela Ghiță