Poezia unui sefist
14 February 2020
Buletin Cosmic nr. 62
14 February 2020

Dimesniunea științifică a artei – Hubert Duprat, artistul care colaborează cu insectele – Ana Golici ep. 5

Hubert Duprat este un atist francez care transformă larvele  de insecte în bijuterii.

”Aceste lucrări sunt un efort de colaborare între mine și larvele muștei Caddis. Eu le-am creat toate condițiile pentru ca ele să își desfășoare talentul. Sunt un fel de arhitect care are o echipă de constructori pentru a-și ridica opera”. Spune Duprat într-un interviu. 

Această serie de lucrări realizate de insecte,este o metaforă pentru relația între om și natură, sau aceea între artist și curator. 

Muștele Caddis sunt niște insecte destul de comune care trăiesc în toate râurile planetei. Particularitatea lor este că larvele își construiesc niște tuburi de protecție din materiale pe care le adună din mediul înconjurător: pietricele minuscule, mici cohilii, bucățele de lemn sau de frunze. Duprat a creat pentru aceste larve un fel de laborator, adica le-a instalat într-un acvariu unde le-a pus la dispoziție, în loc de nisip și frunze, mici grăunțe de aur, de turcoaze, lapis-lazuli, opal și alte mici fragmente prețioase, cu care larvele și-au construit coconuri de protecție. Când insectele au părăsit coconul, au rămas în urma lor un șir de mici bijuterii prețioase. 

Aceste lucrări despre care Hubert Duprat zice că sunt create în colaborare cu insectele Caddis, au fost controversate de critici, care l-au acuzat de cruzime asupra viețuitoarelor, Duprat însuși a afirmat că se simte de parcă și-ar exploata muncitorii. Consideră că micile bijuterii sunt un rezultat comun al insectelor și al lui deopotrivă.

Interviu cu Ana Golici – artist vizual

Image courtesy of  Galerie Art Concept