Tinerețea permanentă a pictorului Damir
2 August 2019
TOMB RIDER: Începutul- altă Mărie, cu altă pălărie fantasy – de Michaela Platon
19 August 2019

Eleganță, fast și bun-gust, de Roxana Păsculescu

Viața cotidiană la Curtea Regală a României se dovedește a fi un subiect suculent și plin de farmec –adus în actualitate de istoricul Ștefania Dinu. Editura Corint s-a ocupat de apariția acestei cărți-album în această vară, carte care ne propulsează categoric într-o altă lume, oferindu-ne instrumentele de înțelegere a vieții de zi cu zi, la nivelul Familiei Regale. Titlul complet al lucrării editoriale care aduce la lumină unul dintre capitolele tezei de doctorat realizate de Ștefania Dinu este ”Mese și meniuri regale –Eleganță, fast și bun gust”. Perioada surprinsă prin prisma protocoalelor impuse la mesele regale este cea a anilor 1866- 1947.

Cartea beneficiază de o prefață semnată de Sorin Liviu Damean, iar cuprinsul cărții urmărește cum este lesne de bănuit, Regii României la diversele mese de la Palat și nu numai. Așadar, patru capitole se dezvăluie interesului nostru, permițându-ne la final, să avem o privire retrospectivă și să realizăm eventuale comparații. ”Mese și meniuri regale la Curtea Regelui Carol I”, ”Mese și meniuri regale la Curtea Regelui Ferdinand I”, ”Mese și meniuri regale la Curtea Regelui Carol al II-lea” și nu în ultimul rând, ”Mese și meniuri regale la Curtea Regelui Mihai I”. Sigur, după aceste patru capitole ale cărții avem parte de o încheiere, anexe, bibliografie și albumul fotografiilor, acesta din urmă rotunjind și explicitând eleganța și fastul meselor la Curtea regală a României care nu era, conform autoarei, cu nimic mai prejos decât cel întâlnit la Curțile Regale ale Europei. Și fotografiile sunt împățite pe capitole, în funcție de subiectul abordat :”La masă cu Familia Regală”, apoi ”De la baluri, serate și sărbători, la plimbări pe Dunăre”, ”Evenimente speciale din Familia Regală”, ”Dejunuri și dineuri de gală”, și nu în ultimul rând, ”Porțelanuri fine, sticlărie de lux și alte obiecte rafinate”. Capitolul acesta documentar-fotografic, de final, dedicat artelor decorative este unul care deși scurt, captivează. Serviciul de cafea din porțelan de Limoges este unul extrem de delicat. Apoi, Setul de tacâmuri din argint, marca Solingen este unul spectaculos. Serviciul din cristal aurit, pictat și decorat cu caboșoane, al Reginei Maria, creat de Carl George von Reichenbach la Munchen desăvârșește atmosfera regală a meselor într-o anumită perioadă.

Ștefania Dinu reconstituie cu pasiune și fidelitate, cum ne spune de altfel și Sorin Liviu Damean în prefața sa –desfășurarea meselor regale, pornind de la un interesant material de arhivă.

În încheiere, suntem convinși că cititorul va fi încântat să se lase purtat în plăcutul și rafinatul univers al ”meselor și meniurilor regale”, scrisul Ștefaniei Dinu fiind unul relaxat.

Un succint interviu cu autoarea cărții-după rândurile noastre- constituie și el un bun punct de plecare în lectura acestei cărți.

Realizator Roxana Păsculescu