Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Istoria pe înțelesul tuturor. Magazin Istoric la 55 de ani de existență . Invitat, Dorin Matei, redactorul șef al revistei Magazin Istoric.
04 Ianuarie 2022, 07:23
marți 4 ianuarie 2022, ora 21.10
Realizator, Dan Manolache.
Dragi prieteni ai emisiunii Pagini de Istorie, acum, la începutul unui nou an de existență a emisiunii (al 32- lea), vă urez LA MULȚI ANI! Așa cum poate ați remarcat, de foarte multă vreme inugurăm seria anuală de întăniri cu dumneavoastră printr-o discuție despre îndrăgita revistă Magazin Istoric. Mărturisesc că este o opțiune dragă inimii mele pentru că amcu această revistă o „relație specială” care va împlini în curând 55 de ani. Așa cum povesteam și cu alte prilejuri, pentru mine, în vremea copilăriei şi chiar a adolescenţei, fericirea avea o imagine foarte clară. Îmi doream să am o cameră luminoasă şi călduroasă din care să pot vedea şi auzi viscolul, un coş plin cu portocale şi…. o carte cu subiect istoric.
Pot recunoaşte ca am fost adeseori aproape fericit (portocalele nu erau o prezenţă constantă din cauze….ideologice). În astfel de condiţii am citit Alexandre Dumas, Maurice Druon, Dickens, Walter Scott, sau Balzac etc, etc
Atunci când, in 1967, când a apărut primul numar al Magazinului Istoric, cărţilor preferate li s-a mai adaugat una cu apariţie lunară. Indiferent de anotimp lectura ei era o sărbatoare. Mă atragea prin bogăţia şi diversitatea informaţiei dar şi prin modul accesibil în care era prezentată.
Încă de la începuturi, Magazinul Istoric, era cu dreptate apreciată drept o revistă ce spărgea canoanele. O facea în primul rând prin conţinut. În primul număr, spre exemplu, începea publicarea stenogramelor Conferinţei de la Yalta dar şi un prim episod din memoriile lui Constantin Argetoianu. Subiecte altădată tabu sau expediate în.....loznci, erau acum prezentate pe baza unor surse de primă mână şi în analiza unor adevăraţi istorici. Magazinul Istoric atrăgea şi prin diversitatea subiectelor abordate, ce tratau atât istoria românilor cât şi cea universal. Apăreau desigur şi concesii facute politicului, mai puţine în primii ani şi mai multe, chiar supărătoare, în anii ’80 când presiunile deveniseră extreme. În al doilea rând, Magazinul Istoric era altfel şi prin forma în care prezenta istoria. Era una accesibilă, aşadar uşor de citit şi de înţeles de un mare număr de citititori.
Aşa se face că a fost îndrăgită încă de la început. Cozi la chioşcurile de difuzare a presei, constituirea de colecţii dar mai ales comentarii laudadative. În sfârşit, iubitorii români de istorie aveau o „carte” cu apariţie lunară pe care o aşteptau şi o citeau cu plăcere.
Mărturisesc că am ramas un „fan”al acestei publicaţii care, în ciuda vârstei, rămâne la fel de tânară şi deci la fel de atractivă.
Pentru mine bucuria lecturii Magazinului Istoric a rămas intactă, revista are şi astăzi aceleaşi calităţi. Contextul, deşi diferit, este la fel de favorabil acestei publcaţii ce la vremea apariţiei era.....un unicat.
Desigur revista s-a modernizat, de pildă poate fi citită şi on line, dar a continuat să respecte istoria şi implicit să-i respecte pe iubitorii de istorie, încercând să se menţină cât mai aproape de adevărul faptelor.
În această avalanşă de informaţie, care aproape ne sufocă, avem nevoie de repere. Unul dintre ele, desigur în domeniul nostru de interes, este Magazinul Istoric.
Cred că această introducere vă oferă căteva elmete pe baza cărora să vă puteți configura temele dialogului din această seară. Voi mai adăuga doar că, prin existența sa, Magazinul Istoric are el însuși propria istorie, un extrem de interesantă pe care o vom cerceta în cle 50 de minute ale emisiunii. Asta pentru că a parcurs epoci diferite. Înainte de 1989 s-a confruntat cu cenzura, cu conformismul sau chiar teama multora dintre colaboratori de a nu călca „linia” ideeologică, Apoi a trebuit să facă față exploziei de texte pretin istoriografice care, prin conținutul lor, se indeprtau din motive comerciale, prin impostura autorilor, prin dorința de a justifica istoric neadevăruri convenabile, se îndepărtat așadar chiar de un minim de probitate profesională. In plus, de multe ori, denaturările, minciunile, manipulările erau și sunt prezentate într-o formă atractivă sporind confuzia celor care le citesc. Vom discuta în context despre poziționarea revistei față de câteva dintre temele care au provoct și provoacă multe contoverse reale sau….induse. Așadar ne vom opri la curentul „dacist”, la calitatea de „apărători ai creștinătății” care ar fi împiedicat evoluția țărilor române, la nerecunoțtinîa lumii occidentale față de sacrificiile românilor atât în Evul Mediu cât și în zilele noastre și enumerarea ar putea continua.
Magazinul Istoric devine astfel un personaj a cărui viață este o fascinantă călătorie prin timp.
Fotografiile postate au fost preluate de pe pagina de Facebook a revistei Magazin Istoric.