Alin Ușeriu: „Mesajul documentarului Apă și talpă este: pornește pe Via Transilvanica, și o să vezi, va fi o călătorie miraculoasă!”
05 Noiembrie 2024, 16:04
Orașul vorbește cu Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social și inițiatorul proiectului Via Transilvanica despre documentarul „Apă și talpă”, o producție ce surprinde epopeea de 1.400 de kilometri a unui grup de alergători, care au acceptat provocarea lui Tibi Ușeriu de a traversa țara pe Via Transilvanica. Documentarul, premiat la festivaluri precum Alpin Film Festival din Brașov, urmărește efortul de a străbate acest drum emblematic, prezentând poveștile inspiraționale ale celor implicați.
Via Transilvanica nu este doar un traseu turistic, ci un simbol al reconectării cu natura, tradiția și identitatea românească.
„Multă lume vorbește despre Via Transilvanica acum, foarte multe publicații internaționale prestigioase. Am găsit și un mod unic de a marca acest drum. Cu ajutorul a peste 80 de sculptori, în patru ani și jumătate s-au sculptat 1400 de borne mari, de 230-250 de kilograme fiecare. Și ei sunt străjerii care te însoțesc de-a lungul acestui drum. Și fiecare dintre aceste borne mari are și o replică micuță.”
Există si un carnet al drumețului, prezentat ca un pașaport pentru cei care doresc să parcurgă traseul, conținând locuri pentru ștampile și spații pentru notițe personale, creând astfel o legătură între călător și drum. Alin Ușeriu subliniază importanța călătoriei ca un proces de autodescoperire, comparând-o cu motivele din basmele și romanele picarești.
„Carnetul drumețului este pașaportul de călătorie pe Via Transilvanica, sunt peste 60 de ștampile pe care le poți colecționa dintr-un capăt în celălalt al țării. Și asta dovedește și că ai fost peste tot și este și o amintire foarte plăcută.”
Proiectul „Apă și talpă” surprinde nu doar frumusețea peisajelor din România, ci și momentele de anduranță, determinare și camaraderie ale echipei participante.
„Apă și talpă este un film despre cum destinele te aduc în situația de a face ceva nemaivăzut.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.
„Apă și talpă”, un documentar independent realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu, va fi inclus în programul cinematografelor din România începând cu 8 noiembrie. Echipa filmului va porni într-o caravană cu proiecții speciale, ce va ajunge în 18 orașe din țară.