Ascultă Radio România Cultural Live

Cultura la farfurie. Buzăul pe gustul tău: o incursiune savuroasă în bucătăria locală

Foto: Adriana Sohodoleanu

21 Mai 2025, 14:07

Adriana Sohodoleanu ne poartă astăzi într-o călătorie aromată prin Buzău, o regiune adesea redusă la ceapa sau covrigii de Buzău și la cârnații de Pleșcoi, dar care ascunde o diversitate culinară neașteptată. În dialog cu Daria Ghiu, Adriana dezvăluie ce înseamnă, de fapt, Buzăul gastronomic – o combinație de istorie, identitate locală și gusturi autentice, culese direct din teren.

Călătoria culinară începe cu cafeaua Marghiloman, fiartă direct în coniac. Această rețetă veche, ce poartă numele omului politic Alexandru Marghiloman, poate fi savurată chiar în conacul acestuia, devenit restaurant.

Aș începe cu o cafea, pentru că dacă ajungi la Buzău, cred că primul lucru ar trebui să bei un Marghiloman, acea cafea destul de specială - pe care sperăm să o vedem în cât mai multe locuri-, care se fierbe direct în coniac.

Următoarea oprire este în comunitatea sârbilor grădinari – de fapt, bulgari care s-au stabilit în Muntenia. Aici, Adriana a descoperit povești despre babic, un mezel tradițional pregătit cu boia și bulion de ardei, nu de roșii, așa cum mulți ar crede. Din babic se fac și ciorbe, ciulama sau chiar borș de lobodă, adesea servite reci, cu lapte acru – o marcă a bucătăriei muntenești.

Babicul este un produs identitar pentru această comunitate. Se face din carne de porc, dar mi s-a spus că atunci când este puțin prea grasă, se adaugă și carne de vită, ca să echilibreze. Și cu acest babic se face o ciorbă foarte interesantă, se face ciulama și se face și un borș de lobodă, pe care l-am mâncat și eu rece și este absolut minunat.

Primăvara la Buzău înseamnă abundență de „buruieni” – măcriș, lobodă, frunze de sfeclă sau susai (numit și castravan în unele părți). Acestea se gătesc simplu, cu ou și mult lapte bătut. Un alt preparat interesant este pitușca – o chiftea făcută din carne de babic, testată înainte de a fi afumată.

Felul principal propus de Adriana este unul simplu, dar cu efect terapeutic: tăiței cu carne de pasăre.

Este o mâncare între ciorbă și tocană - o ciorbă foarte deasă sau o tocană mai zemoasă, care se mănâncă cu lingura. Se face o supă de pasăre de curte, concentrată, în care apoi se fierb tăiței proaspeți de casă, se scot legumele și se mănâncă cu carne. E un «comfort food» absolut minunat!

Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Orașul vorbește 15 Septembrie 2025, 09:00

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos

„Sunt Birgit Boelens, curatoare la Muzeul Hart, unde, începând cu 20 septembrie și până pe 18...

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Orașul vorbește 12 Septembrie 2025, 17:09

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”

De la sălile celebre ale lumii, precum Carnegie Hall sau Royal Festival Hall, la Muzeul de Artă Imersivă din București,...

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 18:23

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”

Cum se construiește un spectacol care nu are decor, costume sau lumini, dar reușește să te transporte într-o altă lume...

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 13:56

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”

Cristina Hurdubaia, fondatoarea proiectului  Migrație și Patrimoniu   și creatoarea festivalului  Culese din...

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 14:59

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață

Cum arată un apartament comunist? Ce reviste citeau copiii în anii ’50 sau ’80? Cum începea...

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 13:53

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre

Adriana Sohodoleanu , istoric culinar și pasionată de gastronomia tradițională, a fost invitata  Dariei Ghiu  la...

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 14:09

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”

Artistul Dan Perjovschi revine în atenția publicului cu cea mai amplă expoziție personală din România, deschisă...

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 13:35

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal

„Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici...

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 13:00
De Voie Bună
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:03 - 13:00
Weekend împreună
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
12:00 - 13:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru