Ascultă Radio România Cultural Live

Cultura la farfurie. Florile, de la decor la ingredinte 

Cultura la farfurie. Florile, de la decor la ingredinte 

09 Aprilie 2025, 15:15

Ce legătură există între panseluțe, magnolii, lalele sau flori de soc și bucătăria contemporană? Într-un nou episod al rubricii Cultura la farfurie, Adriana Sohodoleanu ne poartă într-o explorare a florilor comestibile, a memoriei gustului și a rolului plantelor în poveștile noastre culinare. Între rețete vechi și experimente îndrăznețe, descoperim o lume parfumatăși colorată, în care natura devine sursă de hrană și inspirație.

Regula clasică în gastronomie era ca tot ce pui pe farfurie să poată fi mâncat”, spune Adriana. Așa se face că panseluțele, lavanda sau violetele au trecut de la simplu decor la ingrediente veritabile. Deși unele flori nu au un gust puternic, ele completează vizual și olfactiv preparatele, în special deserturile. Lavanda, de exemplu, a devenit un ingredient-vedetă în cofetărie – se potrivește de minune în fursecuri cu unt și coajă de lămâie, dar apare și în dulcețuri sau preparate sărate. Alte flori, precum magnolia, surprind prin arome neașteptate și versatilitate – chiar și murată.

Nu știu în câte bucătării sau cămări există magnolii murate. Eu am așa ceva în borcănașe. Am învățat rețeta de la Mona Petre, care are și o carte cu multe rețete din flora spontană.” Adriana amintește și de salata de crizanteme de la Bacalbașa (1935), de dulceața de nuferi, toporași sau violete – rețete-surpriză care spun povești uitate.

Pe cât de spectaculoase sunt florile în farfurie, pe atât de dură e uneori istoria lor. În timpul foametei din Olanda, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, autoritățile au distribuit bulbi de lalele populației, iar o rețetă de supă cu lalele a devenit salvarea multor oameni.

Din toamna lui 1944 până în primăvara lui 1945, rațiile au scăzut dramatic. Se spune că s-a ajuns la doar 500 de calorii pe zi. Cum bulgării de lalele nu mai erau cultivați pe timp de război, autoritățile au decis să-i ofere ca hrană.”

Florile comestibile nu vin doar din grădini aristocratice, ci și din flora spontană – redescoperită mai ales în pandemie. Așa au reapărut dulceața de păpădie, florile de salcâm în clătite sau băuturile fermentate, precum trandafirata.

Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Orașul vorbește 15 Septembrie 2025, 09:00

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos

„Sunt Birgit Boelens, curatoare la Muzeul Hart, unde, începând cu 20 septembrie și până pe 18...

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Orașul vorbește 12 Septembrie 2025, 17:09

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”

De la sălile celebre ale lumii, precum Carnegie Hall sau Royal Festival Hall, la Muzeul de Artă Imersivă din București,...

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 18:23

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”

Cum se construiește un spectacol care nu are decor, costume sau lumini, dar reușește să te transporte într-o altă lume...

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 13:56

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”

Cristina Hurdubaia, fondatoarea proiectului  Migrație și Patrimoniu   și creatoarea festivalului  Culese din...

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 14:59

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață

Cum arată un apartament comunist? Ce reviste citeau copiii în anii ’50 sau ’80? Cum începea...

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 13:53

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre

Adriana Sohodoleanu , istoric culinar și pasionată de gastronomia tradițională, a fost invitata  Dariei Ghiu  la...

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 14:09

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”

Artistul Dan Perjovschi revine în atenția publicului cu cea mai amplă expoziție personală din România, deschisă...

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 13:35

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal

„Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici...

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 13:00
De Voie Bună
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:03 - 13:00
Weekend împreună
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
12:00 - 13:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru